24 / 07 / 2024

Kuranglez çizimi

Kuranglez çizimi

Binalarda yapılan kuranglez nedir? Kuranglez ne anlama geliyor? Merak ediyorsanız, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İmar barışı mimarlara olan talebi artırdı!

Başvuru sayısı 4 milyona yaklaşan İmar Barışı için Armut’un ilgili hizmetlerine de talep artıyor. Gelen taleplerin yüzde 97’sini mevcut yapılar için yeniden proje çizimi oluştururken, yüzde 1’i süreçle ilgili tam danışmanlık talebinde bulunuyor.

Cengiz Ergün: Karşı çıkanların hepsi imar istiyor!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’nın imar planlarının çizimi için bakanlıktan olur yazısı beklendiğini söyleyerek, daha önce imar planlarına karşı çıkanların tamamının şimdi imar istediklerini açıkladı.

Aykanat’tan Çeşme’ye yeni proje!

Aykanat Yapı, Ayasaran’da, Sakız Adası’na uzanan panoramik manzaralı rezidans projesi inşa edecek. Mimari çizimi Durmuş Dilekci'ye ait olan projede detaylar henüz netleşmedi.

Çanakkale 1915 Köprüsü uzmanlık istiyor!

Çanakkale köprüsü önemli bir proje... Tasarımı, çizimi uzmanlık istiyor. Malzeme yurt dışından getirilecek. Yapımda yabancı uzmanlardan yararlanılacak. Finansmanı yabancılar temin edecek.

Niğde'ye modern hal inşa edilecek!

Niğde Belediyesi, Türkiye’nin en modern hal komplekslerinden birini kente kazandırmak için kolları sıvadı. Hıdırlık Mevkii’nde yapımına başlanacak olan yeni hal kompleksinin proje çizimi yapılarak ihalesi gerçekleştirildi.

Ödemiş Birgi Evleri'ne proje desteği!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl tescilli binaların röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi çizimi için açılan destek programına Birgi'deki altı tescilli bina için başvuran Ödemiş Belediyesi, dördü için destek almayı başardı.

IKEA’nın Yumuşak Oyuncak Çizim Yarışması sonuçlandı!

IKEA’nın, 4 - 9 yaş grubundaki çocuklar arasında bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Yumuşak Oyuncak Çizim Yarışması sonuçlandı. Yarışmayı kazanan 10 çocuğun çizimi, tüm dünyada satışa sunulmak üzere oyuncak olarak üretilecek.

Tekirova'nın imar sorunu çözülüyor!

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Tekirova Mahallesi'nin imar sorununun çözümünde sona yaklaşıldığını söyledi. Gül, "Tekirova mahallemizin imarı ile yetki yazısı belediyemize geldi. Burada yeni bir imar planı çizimi yapacağız" dedi.

Bursa Şehir Hastanesi inşaat için gün sayıyor!

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Bursa Şehir Hastanesi için ilgili firmanın proje çizimi sürecini tamamlamaya çalıştığını, projeler tamamlandıktan sonra ruhsat aşamasına gelineceğini ve en kısa zamanda da inşaata başlayacaklarını bildirdi.

Yeni paftaların çizimi!

Kadastro haritaları yönetmeliği kapsamında yer alan bilgilere göre, yeni paftaların çizimi, kadastro teknik mevzuatında belirtilen usul ve esaslara göre yapılıyor. İşte diğer esaslar bu haberde...

Restitüsyon nedir?

Restitüsyon uygulamaları, "Yenileme" çalışmaları kapsamında yapılıyor. Buna göre restitüsyon nedir? Restitüsyon çalışmaları nasıl yapılır? Restitüsyon raporu nedir? Restitüsyon proje çizimi ölçekleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...

Alanya'da tarihi mescitte 200 gemi çizimi bulundu!

Alanya'da tarihi yarımadada bulunan mescit, iç duvarlarındaki gemi çizimleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, tarihi yarımadadaki mescitte yaklaşık 200 gemi çizimi olduğunu söyledi...

Ön ve arka cephe nasıl çizilir?

Ön ve arka cephe nasıl çizilir? Ön cephe çizimi sırasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Merak ediyorsanız ön cephe çizimi ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kuranglez çizimi Haberi

Kuranglez çizimi

Kuranglez nedir?

Binaların zemin altı katlarında havalandırma ve doğal ışık sağlamak için yapılan bölüm kuranglez olarak nitelendiriliyor. Üzeri genellikle ızgara ile kapalı olan kuranglez, bina cephesine yapışık ama statik olarak ayrı çalışan sanki pencerenizin önünde çıkamadığınız bir balkon varmış izlenimi veriyor.


Kuranglez ile ilgili hükümler Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik içerisinde veriliyor.


Yönetmeliğin 14. maddesinin 53. bendine göre "Kuranglez nedir?" sorusunu yanıtlarsak;


Kuranglez

"Parsel sınırı içinde kalmak ve binaya bitişik olmak şartıyla binaların tabii zemin altında kalan bölümlerine doğal ışık ve havalandırma sağlamak amacıyla en az 0.80 metreden en fazla 1.20 metre genişlikte olabilen ışıklıklardır. Bina etrafında mütemadi kuranglez tesis edilemez. Kuranglezlerden giriş çıkış yapılamaz. Ancak, yol cephesinde bulunmayan kuranglezlerinden kaçış amacıyla çıkış tertiplenebilir." şeklinde ifade ediliyor.




Işıl Seren...