03 / 05 / 2024

kurumlar vergisi mükellefleri

kurumlar vergisi mükellefleri

Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşuyor. Kurum kazancı elde eden kurumlar ise "kurumlar vergisi" ödüyor. Peki kurumlar vergisi mükellefleri kimlerdir? İşte Kurumlar vergisi kanunu hükümleri...

Kurumlar vergisinde beyanname verme dönemi başladı!

Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2023 yılı hesap dönemine ait olan beyanname verme dönemi başladığı duyuruldu.

Türkiye'nin gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı...

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2022 vergilendirme dönemi ile ilgil yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en çok vergi beyan eden 100 mükellef listesi belli oldu. İşte haberin detayları...

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısı Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre 127 bin arttı ve 2,4 milyonu aştı.

Toplamda ne kadar deprem vergisi ödenecek? İşte detaylar...

Deprem nedeniyle Kurumlar Vergisi mükellefi şirketlere getirilen ek verginin miktarı kesinleşti. GİB Yardımcısı Mehmet Arabacı, şirketlerin istisna ve indirimlerinin kaldırılması üzerinden şirketlerin bir defaya mahsus olarak ödeyeceği ilave vergi tutarının 100 milyar TL civarında olduğunu söyledi.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısı son 5 yılda yaklaşık yüzde 39 arttı!

Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançlarının tabi olduğu kurumlar vergisi mükellef sayısı son 5 yılda yüzde 38,6 artarak ağustos ayı itibarıyla 1 milyon 35 bin 976'ya yükseldi. İşte haberin detayları…

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 20) 2022! 

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 20) bugünkü 31825 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi?

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi? Milyonlarca mükellefin merak ettiği ve araştırdığı sorunun yanıtını Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay verdi...

Emlak vergisi 2022 1. taksit ne zaman?

Emlak vergisi mükellefleri için vergi ödeme dönemi yaklaşıyor. Peki, emlak vergisi 2022 1. taksit ne zaman? Vergi en son ne zaman ödenebilir?

TL mevduata dönüşümde kur farkı ve altın kazançlarına kurumlar vergisi istinası getiriliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesindeki kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek.

GYO'lar Kurumlar Vergisi'nden muaf mı?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Recep Bıyık, bugünkü köşesinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) kazançlarının kurumlar vergisinden muaf olmasını ve gerekçelerini kaleme aldı. İşte Recep Bıyık'ın 'Altyapı GYO kazançları kurumlar vergisinden müstesna mı?' başlıklı yazısı...

Emlak vergisi mükellefleri dikkat! İtiraz edebilirsiniz!

Emlak vergisi değerlerini belirleyen Takdir Komisyonu kararlarına itiraz edilebilir mi? İşte ayrıntılar...

Emlak vergisi yüzde 100 arttı!

Emlak vergisi mükellefleri vergi tutarlarındaki artış karşısında şaşırdı. Emlak vergisi tutarları her 4 senede bir kez takdir komisyonlarınca hesaplanan arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden belirleniyor. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı.

kurumlar vergisi mükellefleri Haberi

kurumlar vergisi mükellefleri

Kurumlar vergisi mükellefleri!

Kurumlar vergisi kanununa göre; Sermaye şirketleri; Kooperatifler; İktisadî kamu kuruluşları; Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler; İş ortaklıkları gibi kurum kazançları "Kurumlar Vergisi"ne tabi tutuluyor.


Kurumlar vergisi kim öder? Kimler Kurumlar vergisi öder? Gibi sorularınızın yanıtı Kurumlar vergisi kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kurumlar vergisi mükellefleri:

Madde 2-

(1) Sermaye şirketleri: 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Bu Kanunun uygulanmasında, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır.


(2) Kooperatifler: 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa veya özel kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile benzer nitelikteki yabancı kooperatifleri ifade eder.


(3) İktisadî kamu...