18 / 05 / 2024

Lisanslı yediemin hakları nelerdir

Lisanslı yediemin hakları nelerdir

Yediemin; hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye deniyor. Peki, lisanslı yediemin hakları nelerdir?

Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği 2016!

Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği, 23 Ağustos 2016 tarihinde 29810 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmeliğin tam metni..

Fındık için lisanslı depo ihtiyacı arttı!

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, depolar üreticiye iyi anlatılmadığı için talep azlığı nedeniyle kapatılan lisanslı depoların acilendevreye sokulması gerektiği söyledi.

Kat maliklerinin hakları ve borçları!

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak ile yükümlü oluyor. İşte Kanunda açıklanan kat maliklerinin hakları ve borçları...

Ev satışında kiracı hakları!

Evini kiralamak, ev sahibinin evini satışa çıkarmasına engel olmuyor. İsteyenler ev kiradayken de evi satabiliyor. Peki, ev satışında kiracı ne olur? Ev satışınsa kiracı hakları nelerdir?

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kira destekleme ödemesi kararı!

5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Kira Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!

Ev sahipleri, kiradaki evlerini satabiliyor. Kiradaki evi satın alan yeni malik, kira sözleşmesinin yeni tarafı oluyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Yeni ev sahibi hakları!

Taşınmazını kiraya veren mesken sahipleri, kiralama sürecinde de evini istediği gibi satışa çıkarabiliyor. Kiralık evin satışması durumunda yeni ev sahibi bazı haklara sahip oluyor. Peki, yeni ev sahibi hakları nelerdir?

Kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları!

Kirada olan evin satılması halinde hem kiracının hem de yeni ev sahibinin bazı hakları oluyor. Peki, kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları nelerdir? İşte kiracı hakları...

Kapıcı hakları kanunu!

Apartmanda çalıştırılan kapıcıların hakları 3 Mart 2004 tarihinde 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kapıcı hakları mevzuatı kapsamında yer alıyor. İşte Kapıcı hakları kanunu esasları metni..

Apartman kapıcı hakları!

Apartmanda çalıştırılan kapıcıların hak ve sorumlulukları, 3 Mart 2004 tarihinde 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut Kapıcıları Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte apartman kapıcı hakları..

Apartmanda daire sahiplerinin hakları nelerdir?

Daire sahipleri, apartmanda ortak alanlarda söz sahibi oluyor. Apartmanda kimi giderler, eşit olarak ödenirken kimi giderler ise arsa payı oranında ödeniyor. Peki, apartmanda daire sahiplerinin hakları nelerdir?

İmar hakları satışı ve transferi!

İmar hakları satışı ve transferi hakkındaki süreçler, başvuru, belediye, Bakanlık, bilgi, belge, bölge, büyüklük, bonus, bono ve banka olmak üzere "10 B" kapsamında açıklanıyor...

İmar hakları transferi nasıl olur?

İstanbul'daki çok sayıda ilçede yaşanan riskli yapıların ek imar hakları verilemediği için yapılamaması sorununa çözüm olarak imar hakları transferi sunuldu. Peki, imar hakları transferi nedir? İmar hakları transferi nasıl olur?

Lisanslı yediemin hakları nelerdir Haberi

Lisanslı yediemin hakları nelerdir

Lisanslı yedieminlerin hakları!

Yediemin; hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye deniyor.


Yedieminlik kurumu esas olarak yediemin olarak malı veya işletmeyi muhafaza edip saklayacak, işletecek kimse ile ondan bu işi yapmasını isteyen kimse arasında, irade uyuşmasına ve güvene dayalı bir sözleşmeyle oluşur. Taraflar arasında kurulan bu sözleşme BK m.463’te düzenlenen vedia sözleşmesinin bir türü olan yedieminlik sözleşmesidir. Peki, Lisanslı yedieminlerin hakları nelerdir? Lisanslı yedieminlerin sorumlulukları nelerdir?


Lisanslı yedieminlerin hak ve sorumlulukları, Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Lisans sahibinin hakları

Lisans sahibi;

a) Lisans kapsamında kalan hizmetleri münhasıran yerine getirme veya bu konudaki yetkilerini alt işleticilere devretme,


b) İlgili mevzuat ve şartnamede belirtilen diğer yetkileri kullanma haklarına sahiptir.


Lisans sahibinin yükümlülükleri

Lisans sahibi;

a) Lisans...