12 / 05 / 2024

mahalli idare ne demek

mahalli idare ne demek

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği gibi mevzuatta yasal esasları belirlenen mahalli idare nedir? Mahalli idare birliği nedir? İşte mahalli idare birliği...

Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandı!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mahalli idareler ve bunların merkezi idare ile ilişkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenecek.

Meram'da yeni imar planları düzenleniyor!

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Meclisi’nin kararı ve Konya Valiliğinin onayıyla birlikte 2019’da yapılacak mahalli idare seçimleriyle birlikte Meram ilçesindeki mahalle sayısı 115’ten 69’a düşürülecek. 

TESKİ Çorlu Lojistik Merkezi açıldı!

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Çorlu Lojistik Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Açılışı yapılan tesisin Tekirdağ ilinde yürütülen mahalli idare hizmetlerine özellikle de TESKİ’nin altyapı çalışmalarına önemli bir katkı sunacak" dedi.

Asansör periyodik kontrolü ne zaman yapılır?

Asansörlerin periyodik kontrolü Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılıyor. Peki, asansör periyodik kontrolü ne zaman yapılır?

Kentsel arkeolojik sit alanı ne demektir?

Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle daha kıymetli alanlar oluyor. Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmiyor. Peki, kentsel arkeolojik sit alanı ne demektir?

Kamulaştırma bedeli ne zaman ödenmez?

Kamulaştırma, kamu yararını gerektiren durumlarda gerçek kimselere ait taşınmaz malların bedeli karşılığında idare tarafından el konulması işlemi olarak tanımlanıyor. Peki, kamulaştırma bedeli ne zaman ödenmez?

Ankara'nın gider bütçesi 4 milyar lira!

İçişleri Bakanlığı’nın ‘2013 Yılı Mahalli İdareler Genel Faaliyet Raporu’na göre Başkent’in belediye, il özel idaresi ve mahalli idare birlikleri faaliyet giderlerinin yaklaşık 4 milyar TL’ye ulaştı.

İstimlak davası ne kadar sürer?

İstimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için istimlak davası açılabiliyor. Peki, istimlak davası ne kadar sürer? İstimlak davasında hangi mahkeme görevlidir?

Bucak nasıl kurulur?

Türkiye'de coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük bir mülki idare bölümüne bucak deniyor. Peki, bucak idaresi nasıl kurulur?

Tevdi mahalli tayini ne demek?

Borçlunun borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının bunu kabul etmemesi, alacaklının adresinin bulunamaması gibi durumlarda borçlu, tevdi mahalli tayini isteyebiliyor. Peki, tevdi mahalli tayini ne demek?

Üçüncü havalimanı bölgesini imara açabilecek düzenleme!

Yayınlanan yönetmelikle sulak alanlar ikiye ayrıldı. Sulak alanın ‘ulusal’ değil de ‘mahalli’ sulak alan olduğuna karar verilmesi durumunda mahalli idare alanın sınırları tespit ederek alana ilişkin koruma ve kullanma esaslarını belirleyecek.

Üçüncü havalimanı bölgesini imara açabilecek düzenleme!

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle sulak alanlar ikiye ayrıldı. Sulak alanın ‘ulusal’ değil de ‘mahalli’ sulak alan olduğuna karar verilmesi durumunda mahalli idare alanın sınırları tespit ederek alana ilişkin koruma ve kullanma esaslarını belirleyec

İmar planında geri dönüşüm kararı uygulanmazsa ne olur?

İmar planı uygulaması için verilen geri dönüşüm kararının muhatabı idare gereğini yapmazsa ne olur? İmar planı uygulamasında verilen geri dönüş kararının uygulanmaması halinde ne yapılmalı? İşte cevaplar...

mahalli idare ne demek Haberi

mahalli idare ne demek

Mahalli idare nedir?

Mahalli idare, belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareler ile mahalli idare birlikleri olarak tanımlanıyor. Belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareleri tek bir çatı altına toplayan "Mahalli idare" tanımı ile ilgili mevzuatta kanun ve yönetmelikler bulunuyor.


Yasal hükümlere göre mahallî idare birliği ise, birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Mahalli idare  birliğinin organları

Birliğin organları; birlik meclisi, birlik encümeni ve birlik başkanı olarak sıralanıyor.


Birlik meclisi, birliğin karar organı olup, birlik üyesi mahallî idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşuyor. 


Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemiyor. Asıl...