13 / 05 / 2024

Mahalli idare

Mahalli idare

5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği gibi mevzuatta yasal esasları belirlenen mahalli idare nedir? Mahalli idare birliği nedir? İşte mahalli idare birliği...

Mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi? Tevdi Mahalli tayini nasıl olur?

Mirasçının kiracıyı çıkarma yetkisinin olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Bu durumda belirlenen bir kural geçerlidir. Peki mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi ve tevdi mahalli tayini nasıl olur? İştr konu ile ilgili merak edilen kapsamlı bilgiler haberin devamında…

Aydın Efeler'de 13.7 milyon TL'ye icradan satılık fabrika ve idare binası!

T.C. Aydın İcra Dairesi, Aydın ili, Efeler ilçesi, Umurlu Mahallesi, 275 ada 11 parselde yer alan fabrika ve idare binasını 13 milyon 772 bin 584 TL'ye icradan satıyor...

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik 2021!

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31555 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik!

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31555 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sitedeki bekçi evi ve idare binası satılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yıllar önce kooperatif fesih olmuş, site yönetimi oluşturulmamış. Kullanılmayan bekçi evi ve idare binası 18 hissedardan birine satılabilir mi? Bunun hukuki yönü nedir?' sorusunu yanıtladı.

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik Yürürlükten Kaldırıldı!

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31193 Sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

Antalya Lisesi'ndeki idare binasının kullanım amacı TBMM'de!

Antalya Lisesi'nin girişindeki restorasyonu tamamlanan idare binasının kullanım amacıyla bir bakanlık tarafından istenip istenmediği TBMM gündemine taşındı. CHP'li Arı, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Şeker Piliç'in kesimhane ve idare binası Garanti Bankası'nın oldu!

Şeker Piliç fabrikasının 1625 parselde bulunan kesimhane ve idare binası, ipotek alacağına karşılık Garanti Bankası'nın oldu...

Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandı!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mahalli idareler ve bunların merkezi idare ile ilişkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenecek.

Meram'da yeni imar planları düzenleniyor!

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Meclisi’nin kararı ve Konya Valiliğinin onayıyla birlikte 2019’da yapılacak mahalli idare seçimleriyle birlikte Meram ilçesindeki mahalle sayısı 115’ten 69’a düşürülecek. 

Mahalli Yerleştirme Sınavı sistemi konut piyasasını canlandırdı!

TEOG sınavının kalkmasıyla yeni açıklanan Mahalli Yerleştirme Sınavı sistemi emlak piyasasını da canlandırdı. 

9 ilde 11 ilçenin mülki idare sınıfı değişti!

Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliğinin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ ile 9 ilde 11 ilçenin mülki idare sınıfı değişti..

Erzurum'daki sevk idare merkezleri yenilendi!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentteki mevcut sevk idare merkezlerini yenileyerek bir adet de yeni sevk idare merkezini hizmete açtı.

Mahalli idare Haberi

Mahalli idare

Mahalli idare nedir?

Mahalli idare, belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareler ile mahalli idare birlikleri olarak tanımlanıyor. Belediye, il özel idaresi, bunlara bağlı idareleri tek bir çatı altına toplayan "Mahalli idare" tanımı ile ilgili mevzuatta kanun ve yönetmelikler bulunuyor.


Yasal hükümlere göre mahallî idare birliği ise, birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Mahalli idare  birliğinin organları

Birliğin organları; birlik meclisi, birlik encümeni ve birlik başkanı olarak sıralanıyor.


Birlik meclisi, birliğin karar organı olup, birlik üyesi mahallî idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşuyor. 


Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemiyor. Asıl...