02 / 05 / 2024

mahfuz hisse kuralı nasıl bertaraf edilmelidir

mahfuz hisse kuralı nasıl bertaraf edilmelidir

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu 'Kalan mirasın eşe değil çocuklara kalması nasıl sağlanır?' sorusuna yanıt verdi.

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor. Peki, mahfuz hisse nedir?

Akfen Holding hisse alımları sermaye oranı yüzde 4'e ulaştı!

Akfen Holding A.Ş tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu 'nda Hisse Geri Alım Programı Çerçevesinde Hisse Alımı yayınlandı.

Kiptaş'tan Başakşehir Hoşdere'de kamu personeline özel kuralı satış!

Kiptaş Hoşdere Konutları, kamu personeline özel olarak kuralı satışa sunulacak. Kamu çalışanları yani memurlara özel 600 konutluk Kiptaş Başakşehir Hoşdere projesi bir ay içerisinde satışta olacak.

Sabancı'dan hisse başına 0.10 TL kâr payı!

Sabancı Holding hisse başına brüt 0.10 TL, net 0.085 TL nakit kâr payı dağıtımını genel kurula sunacak. Tarihin 31 Mart olduğu belirtildi.

Kooperatif hisse devir sözleşmesi örneği!

Kooperatif ortaklıklarının hissesini devretme hakkı da bulunuyor. Kooperatif hisse devrinin yapılabilmesi için kooperatif yönetim kuruluna başvuru yapılması gerekiyor. İşte, kooperatif hisse devir sözleşmesi örneği!

Arsa hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor. Peki, arsa hisse devri nasıl yapılır? Diğer paydaşların öncelikle alma hakkı var mıdır?

Emlak Konut Ayazma Konutları kuralı satışları ne zaman?

Dairelerin büyüklükleri 117 metrekareden başlangıç gösteren Ayazma Emlak Konutları kuralı satışları için başvuru süresi tamamlandı. Peki Emlak Konut Ayazma kuralı satışları ne zaman yapılacak?

Boyner, Ay Marka Mağazacılık’ta hisse satacak!

Boyner Grubu, bünyesindeki Ay Marka Mağazacılık’ta hisse satışı için düğmeye bastı. 2008 yılında kurulan Ay Marka Mağazacılık bünyesinde Divarese, Network, Que, T-Box ve Fabrika gibi markalar bulunuyor.

mahfuz hisse kuralı nasıl bertaraf edilmelidir Haberi

mahfuz hisse kuralı nasıl bertaraf edilmelidir

Babamdan bir daire satın almıştım. Bu aynı zamanda babamdan bir hatıra. Şayet önce ben ölürsem bu dairenin eşime değil çocuklarıma kalmasını istiyorum. Bunu nasıl sağlarım? • N.A. 


Okuyucumun sorusuna yanıt vermek için özel durumunu yakmdan bilmek gerekir. Ne gibi? Örneğin miras olarak kalacak başka malvarlığı var mı? Veya eşine bu yeri bırakmak istememesinin özel bir nedeni var mı? Bu gibi bazı durumların aydınlanmasında yarar var. Ancak eş ve çocuklardan bahsedildiğine göre, okuyucumun önce ölümü halinde eş dörtte bir paya sahip olacak. İşte vasiyetname ile dörtte birlik bölüme bu dairenin girmemesini vasiyet edebilir. . 


Ancak bu vasiyette eşin mahfuz hisse kuralı bertaraf edilmemelidir. Eşin mahfuz hissesi miras payı kadardır. Şayet evlatlar yetişkin ve para kazanıyorlar ise mesela bu dairenin kuru mülkiyetini evlatlarına...