27 / 04 / 2024

Mahfuz hisse oranı nedir

Mahfuz hisse oranı nedir

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.

Yatırımcılar dikkat! İşte son 1 ayda yabancı oranı en çok artan 9 hisse!

Borsa günün ilk yarısında yükselirken, Borsa Filozofu da resmi sosyal medya hesabı üzerinden son 1 ayda yabancı oranı en çok artan 9 hisseyi paylaştı. İşte o paylaşım...

Dul ve yetim maaşı alanlara müjde! 5 bin liralık ikramiye verilecek!

Son dakika: 5 bin liralık ikramiyede ayrıntılar ayyuka çıkmaya başladı. 12,5 milyon emekliye 61 milyar TL'lik ödeme yapılacak. Dul ve yetim maaşı alanlara da hisse oranında ödeme yapılacak.

Temettü oranı nasıl hesaplanır?

Yatırım piyasalarında karşılaşılan kavramlardan biri de temettü oranı olarak karşımıza çıkıyor. Birçoğunun detaylı bilgi sahibi olduğu, fakat bazılarının sadece ismini duyduğu bir terim olan "temettü", hisse senedi sahiplerini doğrudan ilgilendiren önemli bir meseledir. 

Borsada yabancı oranında tarihi düşüş! 4 ayda 1 milyar dolarlık hisse sattılar!

Yabancı takas oranı yüzde 27,85 ile tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, sadece son 4 hafta içerisinde 385 milyon dolarlık yabancı hisse satışı yaşandı.

Eyvah Eyvah… Türk hisse ve tahvilinden çıkacak yabancı kalmadı

Türkiye’de hisse senedi ve devlet tahvillerinden son yıllarda devamlı çıkış icra eden yabancı yatırımcının bu menkul kıymetlerdeki oranı zamanı en düşük seviyeye geriledi. Yabancının hisse senedinde yüzde 31,67 oranında tahvillerde ise sadece yüzde 0,83’e kadar indi. 

Vakıf GYO 40 milyon TL'lik bedelsiz hisse senedi dağıtacak!

Vakıf GYO'nun  net karın yüzde 34.52'si ve sermayenin yüzde 8,69565'i oranında, 40 milyon TL temettünün bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına ilişkin olarak SPK başvurusu yapıldı.

Vakıf GYO 5 milyon TL temettüyü bedelsiz hisse senedi olarak dağıtacak!

Vakıf GYO tarafından net karın yüzde 12,60'ı ve sermayenin yüzde 2,22'si oranında, 5 milyon TL temettünün bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına karar verilmiş olup bugün SPK'ya başvuruda bulunuldu...

Enka İnşaat net yüzde 3,40 oranında kâr payı avansı dağıtacak!

Enka İnşaat, 13 Aralık 2017 tarihinden itibaren hisse başına brüt yüzde 4,00 net yüzde 3,40 oranında kâr payı avansı dağıtacak.

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse oranı nedir Haberi

Mahfuz hisse oranı nedir

Mahfuz hisse oranları!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Saklı pay olarak da nitelendirilen mahfuz hisse ise miras hukukunun 506. madde hükmünde ifade ediliyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Mahfuz hisse miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Ölen kişi mirasını istediği kişiye bırakabiliyor. Bunun tek istisnası mahfuz hisse olarak biliniyor.Kısaca ölen kişi, mirasçısının mahfuz hissesini başkasına bırakamıyor. Vasiyetname yapılırken mirasçıların miras üzerindeki mahfuz hissesinin ayrılması gerekiyor. 


Mirasbırakan, mirasçıların mahfuz hisse almasını herhangi bir koşula bağlayamıyor. Bu bağlamda, mahfuz hisse üzerinde üçüncü bir şahıs lehine bir sınırlama veya koşul getirilemiyor.


Mahfuz hisse oranları...

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve...