07 / 05 / 2024

Makedonya Çarşı Camii yıkım

Makedonya Çarşı Camii yıkım

Makedonya Pirlepe şehrindeki 6 asırlık tarihi Çarşı Camisi, restore edileceği günü bekliyor. Cami 2001'deki etnik çatışmalarda zarar gördü.

Mardin Merkez Çarşı Camii tekrar inşa edilmek üzere yıkıldı!

Mardin Derik'te yeni cami inşa edileceği için Merkez Çarşı Camisi yıkıldı. Yıkım sırasında bulunan küpler, 'hazine bulundu' söylentisine sebep oldu. Çok sayıda vatandaş enkaza akın etti...

Hasankeyf’te tarihi çarşı boşaltıldı! Çarşı yıkılıyor!

Tarihi Hasankeyf’te 610 yıllık Er-Rızk Camii’nin ‘taşınması’ için tarihi çarşının esnafına, çarşıyı boşaltmaları için verilen süre önceki akşam saat 18.00’da sona eTarihi çarşının yıkımına dün başlandı. Batman ile Hasankeyf’i bir birine bağlayan eski yol da trafiğe kapandı...

Bağcılar'da kentsel dönüşümle yıkılan Fetih Camii'nin temeli atıldı!

Konutlardan okullara ve ibadethanelere kadar bir çok alanda kentsel dönüşümün başarılı bir şekilde devam ettiği Bağcılar’da yenilenen son yer Fetih Camii oldu. 

Şarık Tara'nın cenazesi bugün defnediliyor!

ENKA Holding’in onursal başkanı Şarık Tara, bugün Bebek Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı’nda defnedilecek.

Makedonya Çarşı Camii restore edilmeyi bekliyor!

Makedonya Pirlepe şehrindeki 6 asırlık tarihi Çarşı Camisi, restore edileceği günü bekliyor. Cami 2001'deki etnik çatışmalarda zarar gördü.

TOKİ Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başladı!

TOKİ tarafından bir müteahhide yaptırılan Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başlandı. Proje kapsamında otopark ve kapalı çarşının üzeri 3. defa sökülüp yapılıyor.

Rize Eski Orta Camii'nin taşınması için imzalar atıldı!

Çarşı mahallesinde bulunan ve 1737 yılında yapılan Eski Orta Camii'nin, Yeniköy mahallesinde yapılan Kentsel Dönüşüm alanına taşınması için Rize Belediyesi ile ihaleyi alan ilgili firma arasında imzalar atıldı.

Fethi Yaşar'dan Yenimahalle'deki Ufuk Camii inşaatına destek!

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Şentepe’de inşaatı devam eden Ufuk Camisi’ni ziyaret etti. Yaşar, caminin çevre düzenlemesini yapacağı sözünü verdi.

Polatlı Çarşı Cami Meydanı yenileniyor!

Kış aylarında bir çok kazaya sebebiyet veren ve uzun süredir vatandaşların şikayet ettiği Çarşı Camii Meydanı için Polatlı Belediyesi tarafından çevre düzenleme çalışması başlatıldı.

Makedonya Kebir Mehmet Çelebi Camii restore edildi!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve 1963 depreminde hasar gören Kebir Mehmet Çelebi Camii Türkiye'nin de desteğiyle restore edildi.

Büyükada'ya Çarşı Camii inşa ediliyor!

Büyükada'nın sahiline yapılmasına karar alınan Çarşı Camii inşaatına 2016 yazının sonunda başlanacak. Caminin mimari tasarımı, bir yarışma ile belirlendi.

Bursa Çarşı Cami açıldı!

Gemlik eski belediye binasının bulunduğu alana yapılan yeni Çarşı Camiinin ibadete açılmasının ardından önümüzdeki günlerde meydandaki Çarşı Camii yıkılacak ve Gemlik Meydanı denizle buluşacak.

Balıkesir Manyas Çarşı Camii ibadete açıldı!

Balıkesir’in Manyas ilçesinde yapımına 1,5 yıl önce başlanan Manyas Çarşı Cami bitirilerek ibadete açıldı. Açılışı dualarla yapılan camiide aynı anda 2 bin kişi namaz kılabilecek.

Makedonya Çarşı Camii yıkım Haberi

Makedonya Çarşı Camii yıkım

'Makedonya'da, 2001 yılında yaşanan etnik çatışmalar sırasında zarar görerek kullanılamaz hale gelen Pirlepe şehrindeki tarihi Çarşı Camisi, yıllardır restore edilmeyi bekliyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen, şehrin göbeğindeki yaklaşık altı asırlık Osmanlı camisi, yeniden ibadete açılacağı günleri bekliyor.


Ülkedeki Arnavut ve Makedonlar arasında 2001 yılında yaşanan çatışmalarda, Kalkandelen'e giden askeri konvoya saldırıda Pirlepe ve civarından 10 asker hayatını kaybetmiş, şehirdeki Makedonlar da bu olaya Çarşı Camisi'ni yakarak karşılık vermişti.


Olayın üzerinden yıllar geçse de onarımı için somut adım atılmayan tarihi caminin ne zaman eski ihtişamlı görünümüne kavuşacağı hala belirsiz. Geçmişte caminin onarımı için gerekli siyasi iradenin eksik olduğu belirtilirken, şimdi ise ülkeyi etkisi altına alan siyasi krizin bu yönde çalışmaların yapılmasını zora soktuğu ifade ediliyor.


Caminin tarihi 6 asır öncesine dayanıyor....