04 / 05 / 2024

Makedonya tarihi İmaret Camii

Makedonya tarihi İmaret Camii

Tarihî İmaret Camii'nin temelleri üzerine şimdi de papaz okulu inşa ediliyor. Makedon Hükümeti bu defa Ohri Kalesi yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.

Tarihi Ali Paşa Camisi'nin restorasyonu durdurulacak!

Makedonya Kültür Bakanı Robert Alagyozovski, Ohri şehrinde bulunan tarihi Ali Paşa Camisi'nin restorasyonunu, ortak çözüm bulana kadar durdurulmasını istediklerini açıkladılar. 

Makedonya Çarşı Camii restore edilmeyi bekliyor!

Makedonya Pirlepe şehrindeki 6 asırlık tarihi Çarşı Camisi, restore edileceği günü bekliyor. Cami 2001'deki etnik çatışmalarda zarar gördü.

Makedonya'daki Çifte Hamam yeniden hizmete açıldı!

Makedonya'nın Kalkandelen şehrinde bulunan tarihi Çifte Hamam, restorasyonun ardından düzenlenen törenle yeniden açıldı. Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevksa Milevska eserin eski parlaklığına yeniden kavuştuğunu söyledi.

TİKA, Makedonya Kalkandelen'deki Çifte Hamam'ı restore etti!

Makedonya’nın kuzeybatısındaki Kalkandelen şehrinde bulunan tarihi Çifte Hamam, restorasyonun ardından düzenlenen törenle yeniden açıldı.

Tarihi İmaret Camii'nin yerine papaz okulu yapılacak!

Tarihî İmaret Camii'nin temelleri üzerine şimdi de papaz okulu inşa ediliyor. Makedon Hükümeti bu defa Ohri Kalesi yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!

Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'nde, "Osmanlı Müzesi" açılacak. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi'nde, Üsküp Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler sergilenecek.

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi, Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'ni süsleyecek.Müze kentin turizm potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.

Tarihi Arasta Camii, restore edilerek 70 yıl sonra yeniden ibadete açıldı!

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını sadece Bursa’da değil Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan bir önemli eseri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturdu...

TİKA, Makedonya'da cami onaracak!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Makedonya'da cami onaracak. TİKA ile Makedonya İslam Birliği, Struga'daki tarihi Mustafa Kebir Çelebi Camisi' nin restorasyonu konusunda anlaşma imzaladı.

Tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bütün izleri ortadan kaldırılan Gazi Baba Türbesi ile sadece bir duvarı günümüze ulaşan tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla ilk günkü ihtişamına yeniden kavuştu.

Üsküp'teki tarihi Türk çarşısı alışveriş merkezi oluyor!

Makedonya Kültür Bakanlığı, başkent Üsküp'teki tarihi Türk çarşısının tekrar eskisi gibi canlı bir alışveriş merkezi haline dönüşmesi için çalışmalara başladı

Bursa'daki tarihi binalar led ile aydınlatılıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Emir Sultan Cami, Ulu Cami, Bursa Saat Kulesi, Balibey Han gibi birçok tarihi mekanın yanı sıra Acemler Üst Geçidi, Emir Sultan Alt Geçidi de led teknolojisi ile aydınlatıldı. Proje; Philips ve Tasarım Elektrik ile hayata geçir

Tarihi yapılara deprem sönümleme sistemi uyguladı!

Anadolu yapı medeniyetini araştıran arkeologlar, binlerce yıldır ayakta kalan tarihi yapıların temellerinde deprem sönümleme sistemlerinin uygulandığını belirledi

Makedonya tarihi İmaret Camii Haberi

Makedonya tarihi İmaret Camii

Makedon Hükümeti bu defa Ohri Kalesi yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.Yapıldığı yıllarda (1491) Hünkar ya da Fatih Sultan Mehmed adıyla anılan külliyeyi Evliya Çelebi de ziyaret ediyor. Ünlü Seyyahımız zikrolunan caminin etrafında zaviye, mektep, medrese, aş evi, depo, tımarhane bulunduğunu açıklıyor. “Ol mahalde Türkler meskundur, namazlarını kalabalık bir cemaatle kılarlar” diyor.



Tito Yugoslavyası sosyalist görünse de her kesime aynı mesafede durmuyor, 1945 yılında Türk aileler mahalleden çıkartılıyor. Ne bir özür dileniyor, ne de malların iadesi gündeme geliyor.

İmaret Camisinin metruk kalması kendi kendine harap olması bekleniyor. Ancak mübarek mescid ayakta kalıyor. 2000 yılında “UNESCO koruması altında olmasına rağmen” VMRO iktidarı tarafından ortadan kaldırılıyor. Güya altında Klement devrinden kalma meçhul bir kilise aranıyor. 2007 yılında bu tarihi...