02 / 05 / 2024

maketten satış bina tamamlama sigortası

maketten satış bina tamamlama sigortası

Yeni Tüketici Kanunu'na göre, maketten konut satış sözleşmelerinde bina tamamlama sigortasının yer alması gerekiyor. Peki, bina tamamlama sigortası şartları neler?

Bina tamamlama sigortası nedir?

Maketten satış sözleşmesi olarak da bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketiciye güvence vermesi açısından bina tamamlama sigortası yapılması gerekiyor. Peki bina tamamlama sigortası nedir?

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

O inşaat devi resmen battı! Arsası rekor fiyatla icradan satılacak!

Maketten satışını yaptığı 1.500 konutu hak sahiplerine teslim edemeyen Erzurum merkezli Karadayı İnşaat’ın mülkleri teker teker icradan satışa konuldu. Şirketin Erzurum’un Palandöken ilçesindeki bir arsası 317 milyona icradan satılacak.

Ön ödemeli konut satışına yeni düzenleme: Teslim süresi 48 aya çıkıyor!

Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31913 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamuoyunda 'topraktan satış' ve 'maketten satış' şeklinde bilinen ön ödemeli konut satışında koşullar resmen değişiyor.

Maketten gayrimenkul satışına Meclis takibi!

Meclis, devremülk ve devre tatil konuları sonrası maketten satış şikayetleri için harekete geçerek alt komisyon kurdu. Komisyona, 959 imzalı 360 şikayet dilekçesi geldi...

TBMM Dilekçe Komisyonu 'Maketten konut satışı'nı araştıracak!

TBMM Dilekçe Komisyonu, "Maketten satışı" yapılan gayrimenkullerle ilgili yaşanan sorunlara çözüm için alt komisyon kuracak...

Devre tatil ve maketten satışta cayma hakkı!

Tüketicilerin ayıplı malları iade etme, maketten ev alma sözleşmesinden cayma, garantide tamir edilmeyen üründe ücret iadesi talebi gibi birçok hakkı bulunuyor.

Konut alıcıları bitmiş konutları tercih ediyor!

Gayrimenkul sektörünün büyümesi için maketten satışlar oldukça önem teşkil ediyor.  Ancak Haziran ayında maketten konut satış verilerinde azalma görüldü. Konut alıcılarının tercihi bitmiş konutlara yöneldi.

Maketten satışta sigorta başladı!

Maketten konut ve devre tatil satışlarında tüketici ödemelerini teminat altına alan 'bina tamamlama sigortası poliçeleri' düzenlenmeye başlandı.. 

Esenyurt'ta maketten satışa tepki geldi!

İstanbul Esenyurt'ta 2011 yılında yılında ev ve dükkan satın alan ancak parayı ödedikleri halde tapularını alamayan 1024 mağdur duruma tepki gösterdi.

Maketten konut alırken dikkat!

ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN, son dönemde maketten satışlarda inşaat firmalarının kanuna uygun hareket etmemelerinden ve tüketicilerin de yeterli bilince sahip olmamalarından kaynaklı büyük sıkıntılar yaşanabileceğini dile getirdi.

Maketten konut satışlarında tehlike sinyali!

Maketten satışlarda alıcıya imzalatılan satış vaadi sözleşmelerinde dikkatsizce yapılan işlemler, vatandaşı ödemeleri tamamladığı halde tapusunu alamamaya kadar varan büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor.

Yabancılara satılan konutlarda sorunlar artıyor!

Yabancılara satılan konutlarda sorun arttı. Konut-Der Başkanı Ömer Faruk Çelik, maketten satışlarda bazı firmaların yabancı alıcıları kandırdıklarını belirterek, ticari ateşeliklere şikayet yağdığını söyledi.

Maketten satışlarda teminat şartı!

Yeni Tüketici Kanunu'na göre, maketten konut satışlarına bazı sınırlamalar getirildi. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle maketten konut satış sözleşmesi yapılamıyor. İşte, maketten satışlarda teminat şartı!

maketten satış bina tamamlama sigortası Haberi

maketten satış bina tamamlama sigortası

Bina tamamlama sigortası şartları neler?

Maketten konut satışlarında, Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunlu oluyor.


Konut satış yöntemlerinden birisi olan maketten ev satışlarında, tüketiciler proje sahibi ile sözleşme imzalıyor ve henüz inşaatı devam ediyor olan veya inşaat çalışmalarına başlanmamış olan projeden ev sahibi oluyor.


Bu tarz satış işlemlerinde tarafların maketten konut satış sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Tüketici Kanunu'na göre, sözleşmede bina tamamlama sigortasının yer alması gerekiyor. 


Maketten konut satış sözleşmeleri yönetmeliği gereğince satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuz ve üzerinde olan projeler için bina...