02 / 05 / 2024

maliyet bedelinden hangi indirimler yapılır

maliyet bedelinden hangi indirimler yapılır

Bazı binalarda emlak vergisi için maliyet bedelinden indirim uygulanıyor. Söz konusu maliyet bedelinden yapılacak indirimler ile ilgili Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında bulunan hükümler haberimizde...

2 bin metrekarelik 5 katlı bir apartmanda hangi iş kaleminin maliyeti ne kadar? İnşaat maliyetlerinde flaş rakamlar!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre inşaat maliyet endeksi, 2023 Aralık'ta bir önceki ay ile kıyaslandığında yüzde 1,94 oranında, 2022'nin aynı ayına göre de yüzde 67,31 oranında arttı. Peki 2 bin metrekarelik 5 katlı bir apartmanda hangi iş kaleminin maliyeti ne kadar? İşte o paylaşım ve gelen

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Kiracıların taşındıkları gayrimenkullere yaptığı bazı masraflar bulunabilir. Bu durumda ödenen miktar kira bedelinden düşürülür. İşte “Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?” sorusunun yanıtı!

Elektrikli araç 100 km'de ne kadar yakıyor? Hangi istasyonlar daha avantajlı?

Elektrikli, dizel, benzinli hangi araç ne kadar yakıyor? Elektrikli araç 100 km'de ne kadar yakıyor? İstasyonların tarifeleri nasıl? Evde şarj daha mı ucuz? İşte elektrikli araçlarla ilgili merak edilen maliyet hesabının detayları...

Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?

Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları tam olarak bilmediği için ev sahibiyle çeşitli sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor. Peki, kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?

Hangi ofisler maliyet avantajı sunuyor?

ÜGİAD üyesi Serap Köprülü Ayar, hibrit ofislerin maliyet avantajları sağladığını dile getirdi. Ayar, ofis hizmetleri sunan bir firma olarak güzel bir süreç geçirdiklerini belirtti.

Kira geliri hangi vergi dairesine verilir?

Kira gelir vergisi için öncelikle istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Peki, 1 - 25 Mart 2015 tarihleri arasında kira geliri hangi vergi dairesine verilir?

İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler!

İnşaat maliyet bedelinden birtakım indirimler yapılıyor. İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor. İşte yapılacak indirimler..

Aşınma paylarına ilişkin oranları gösteren cetvel!

Eski binaların yeniden yapılması durumunda; haline göre bulunacak inşaat maliyet bedelinden aşağıda gösterilen oranlarda aşınma payı düşülüyor. İşte maliyet bedelinden düşülecek aşınma paylarına ilişkin oranları gösteren cetvel..

Kira bedelinin tespiti davası hangi mahkemede açılır?

Kiracı kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebiliyor. Peki, kira bedelinin tespiti davası hangi mahkemede açılır?

Orman alanlarında hangi izinler verilecek?

Ormanlık alanlarda verilecek izinler hakkında yönetmelikler bugün (18 Nisan 2014) Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre orman alanlarında hangi izinler verilecek? İşte yönetmelikte açıklanan verilebilecek izinler..

Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Peki, apartmanda kiracı hangi giderlere katılır? İşte kiracının ödemesi gereken giderler..

Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir?

12 ve daha az bağımsız bölümü olan sadece konut kullanımlı yapılarda sığınak zorunluluğu aranmıyor. Peki sığınak zorunluluğu aranmayan diğer yapılar nelerdir? Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir? İşte yanıtı...

Nisan ayında hangi vergiler ödenecek?

Hangi ayda hangi vergilerin ödeneceğine ilişkin açıklamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanıyor. Buna göre Nisan ayında hangi vergiler ödenecek? Hangi beyannameler verilecek? İşte Nisan ayı vergi takvimi...

maliyet bedelinden hangi indirimler yapılır Haberi

maliyet bedelinden hangi indirimler yapılır

Maliyet bedelinden emlak vergisi indirimi! 

Birden çok katlı binalarda 15 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzüğün 19 ve 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedelinden belli oranlarda indirim uygulanıyor.


Maliyet bedelinden yapılacak indirimler:

Madde 21 – Birden çok katlı binalarda, 19 ve 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedelinden, bodrum katlar için derinlik derecesine göre % 10 - 15, zemin katlar için % 3, dördüncü katlar için % 2, beşinci katlar için % 3, altıncı ve daha yukarı katlar için % 4 oranında indirim yapılır. 


Katlar, yapı ruhsatiyesinin eki belediyece tasdikli yapı projesine, sahipleri tarafından proje gösterilemeyen yapılarda 

ise imar mevzuatına uygun olarak tespit edilir.


Maliyet bedeline yapılacak ilaveler:

Madde 22 – 19...