27 / 04 / 2024

Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?

Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?

Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları tam olarak bilmediği için ev sahibiyle çeşitli sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor. Peki, kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunların başında hangi masrafların kiradan düşüleceği, hangi masrafları ev sahibinin yada kiracının karşılayacağı konusu geliyor. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yasal olarak hangi masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanabileceği konusunda açıklayıcı maddeler bulunuyor. 

Gayrimenkul sahiplerinin, kiraya verecekleri evi kullanıma elverişli bir şekilde teslim etme ve kiralama süresince bu şekilde tutma mecburiyeti bulunuyor. 

Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?

Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlü oluyor. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi ödemekle yükümlüdür. 

Ancak boya-badana veya evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracının karşılaması gerekiyor. Eşyalı ev kiralandığı takdirde ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibi ödüyor. Tamirleri kiracı yaptırdığı takdirde kira bedelinden bu masraflar düşülebiliyor. 


Geri Dön