07 / 05 / 2024

mecelle kaideleri

mecelle kaideleri

Osmanlı Devleti'nin medeni kanunu olan Mecelle Kanunu, 1926 yılında kadar yürürlükte kaldı. 17 Şubat 1926'da Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesiyle birlikte tarihin tozlu raflarındaki yerini aldı...

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Üvey babadan miras kalır mı?

Miras, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaideleri ifade ediyor. Peki, kanunen üvey babadan miras kalır mı?

Hamuşan Mezarlığı'ndaki restorasyon sırasında 5 tarihi mezar ortaya çıktı!

İBB, "Mezarların ıslah çalışmalarında, mezar taşları kaldırılıp kaideleri yükseltildi. İtinalı temizlikler sonucu, 5 adet tarihi mezar ortaya çıkarıldı. Bu mezarların ıslah ve temizleme çalışmaları devam ediyor." şeklinde açıklama yaptı..

Mecelle Kanunu!

Osmanlı Devleti'nin medeni kanunu olan Mecelle Kanunu, 1926 yılında kadar yürürlükte kaldı. 17 Şubat 1926'da Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesiyle birlikte tarihin tozlu raflarındaki yerini aldı...

Mecelle ne demektir?

Asıl ismi Mecelle-i Ahkam-ı Adliye olan mecelle ne demektir, ayrıntıları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

mecelle kaideleri Haberi

mecelle kaideleri


Mecelle, Osmanlı Devleti zamanında hazırlanan bir medeni kanun idi. Devletin 1869 – 1876 yılları arasında hazırladığı bu kanun, fıkıh hükümlerini içeriyordu. Fıkıh hükmünün ne olduğu konusuna da değinirsek; Osmanlı İslam hukuna göre yönetiliyordu. Bu sebeple davalar fıkıh hükümlerine göre yürütülüyordu. Ancak bu durum davaların herkese eşit şartlarda sonuçlanmasını engelliyordu. Çünkü bir konu hakkında ayrı fetva hükümlerine göre kararlar alınabiliyordu. 


Tüm bu olanların ışığında herkese eşit hakların verilmesini sağlayan bir medeni kanunun hazırlanması yoluna gidildi ve böylece Mecelle Kanunu doğmuş oldu. Mecelle Kanunu ile hanefi mezhebinde geçerli olan hükümler biraraya getirildi. 


Mecelle Kanunu'nun orijinal ismi ise, 'Mecelle-i Ahkam-ı Adliye'. Söz konusu bu kanun Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki kurul tarafından tam 7 senede hazırlandı. 


Mecelle Kanunu bölümleri

Mecelle Kanunu, toplam 16 kitaptan ve 1851 maddeden...