06 / 05 / 2024

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti kazı çalışmaları

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti kazı çalışmaları

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde bulunan Neolotik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan antik kent olan Soli Pompeiopolis'in, UNESCO Dünya Miras listesine girebilmesi için çalışmalar sürüyor.

Mersin'de tarihi eserin dibine apartman diktiler! 

Mersin Mezitli’de Solî Pompeiopolis Antik Kenti’nin çevresine binalar inşa edildi. Bu durumu görenler tarihin katledilmesine isyan ederek tepki gösterdi. 

Mersin Arkeoloji Müzesi açıldı!

Yapımı 3 yıl süren ve bünyesinde, Soli-Pompeipolis Antik Kenti, Elaiussa-Sebaste Antik Kenti ve Yumuktepe Höyüğü'nden çıkan eserlerin de aralarında olduğu Mersin Arkeoloji Müzesi, açıldı.

Mersin Soli Pompeiopolis Sütunlu Caddesi açıldı!

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde Soli Pompeiopolis Sütunlu Caddesi açıldı. Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki yanına Mezitli Belediyesi tarafından yapılan bisiklet ve yürüyüş yolunda sanat etkinlikleri de gerçekleştirilebilecek.

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları bitti!

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde, tarihi M.Ö. 300 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde 2016 kazı ve restorasyon çalışmaları sona erdi.

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti UNESCO'ya aday!

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde bulunan Neolotik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan antik kent olan Soli Pompeiopolis'in, UNESCO Dünya Miras listesine girebilmesi için çalışmalar sürüyor.

Soli Pompeipolis Antik Kenti turizme kazandırılacak!

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Soli-Pompeipolis Antik Kenti'ndeki devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Çakacak, "Restorasyonun tamamlanmasıyla Soli-Pompeipolis Antik Kenti turizm açısından önemli bir merkez olacak" dedi.

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları başladı!

Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmaları başladı.

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları ne zaman başlacak?

Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları gelecek hafta başlayacak. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı: "Ekibin çoğunluğuyla sütunlu caddede çalışacağız. Amacımız, sütunlu caddenin restore edilen kısmının devamını getirebilmek'' ded

Soli Pompeiopolis'te 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu!

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde bulunan, Roma Imparatorluğu'nun gözde liman kentlerinden Soli Pompeiopolis, ziyaretçilerde 'zaman makinesine girmiş' hissi uyandırıyor. Yapılan kazılarda günümüzden 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu.

Mezitli Belediyesi Soli-Pompeiopolis antik kentine moloz döktürüyor!

Arkeo-Sev Platformu, Mezitli'de, belediye araçlarının arkeolojek bölgeye moloz dökmesi üzerine harekete gereçek belediyeye durumu bildiren bir dilekçe yolladı

Mersin Arkeo-Sev Platformu Soli-Pompeiopolis'i gezdi!

Soli-Pompeiopolis, Fatoş Güney 'in Soli-Pompeiopolis antik kentini gezdiği duyurdu. Arkeo-Sev Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle deniliyor...

Arkeo Sev: Mersin'deki Soli Sütunları için tedbir alınsın!

Gönüllü çalışma yürüten Arkeo Sev Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada: “Soli-Pompeiopolis   antik   kentinin korunmasından hepimiz sorumluyuz ” denildi

Mersin'deki Soloi Pompeiopolis'te yeni buluntular!

Doğal haliyle ayakta kalan dünyadaki sayılı antik limanlardan Soloi Pompeiopolis Antik Kenti 'nde bu yıl gerçekleştirilen kazılarda, Helenistik Döneme ait çok sayıda eser bulunduğu bildirildi.

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti kazı çalışmaları Haberi

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti kazı çalışmaları

Toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için 17'nci kazı çalışmalarını yürüten 9 Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı, Soli'nin çalışmalar tamamlandıktan sonra UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebileceğini söyledi.


Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan antik kentte sürdürülen çalışmalar sayesinde günümüzden 3 bin yıl öncesine yüzlerce muhteşem eser bulunduğuna dikkat çeken Remzi Yağcı, antik kentin hiçbir zaman cazibesini kaybetmeyeceğini belirterek, "Neresini kazarsanız Roma ve Bizans dönemlerine ait zengin eserlere rastlıyorsunuz. İmparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlu caddede, Tanrı heykelleri gün ışığına çıkarıldı. Kazılarda, Roma dönemine ait 2 bin yıllık tapınak kalıntıları ile liman, sütunlu cadde, tiyatro, Roma hamamı, kent duvarları, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı" dedi.



ANTİK...