25 / 11 / 2024

miras hukuku miras kalan ev

miras hukuku miras kalan ev

Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Peki, size bir evin miras kaldığını düşünelim. Miras kalan ev nasıl paylaşılır?

2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras hukuku anlaşmazlıklarına hukuki danışmanlık, miras hukukundan doğan davalarda vekillik hizmeti sağlamak amacıyla mesleğini icra eden miras avukat ücretleri merak ediliyor. Peki, 2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

Miras kalan yurt dışındaki gayrimenkuller nasıl intikal edilir?

Miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanır. Bu durumda mirasçılık belgesinin o ülkenin mahkemelerinden alınması gerekiyor ve ülkenin yasalarına göre intikalin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Miras hukuku emekli maaşına tatbik edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Miras hukuku emekli maaşına tatbik edilir mi? Ölümümden sonra maaşımın hayır kurumlarına ödenmesi istenebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan ev için ne yapılmalı? Haklarınız nelerdir?

Aile ilişkilerinde en temel sorunlardan birisi de miras kalan evin paylaşılması durumu oluyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, ev miras kalması durumunda yapılacakları anlattı.

Gurbetçinin mirası nasıl alınır?

Vefat edenin, miras bırakan hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun ve nerede vefat ederse etsin, gayrimenkullerinin miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanıyor.

Eş mirasın ne kadarını alır?

Bir kimsenin vefatı durumunda, geride bıraktığı taşınmaz mallar miras hukuku gereğince yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, Eş mirasın ne kadarını alır?

Miras nasıl bölüşülür?

Mirastan kimin nasıl pay alacağı ve yasal hakların nasıl korunacağı Miras Hukuku'nda açıkça belirtiliyor. Peki, miras nasıl bölüşülür?

Gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü bulunuyor. Peki, gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Mirasın reddi dilekçesi 2016!

Miras Hukuku gereğince yasal ve atanmış mirasçılar mirası kabul ve reddetme hakkına da sahip oluyor. Mirasın 3 ay içerisinde bir dilekçe ile reddedilmesi gerekiyor. İşte mirasın reddi dilekçesi 2016...

Mirasın reddi davası ne zaman açılır?

Miras hukuku gereğince, yasal ve atanmış mirasçılar bir dilekçe ile dava açarak mirası reddedebilirler. Peki, mirasın reddi davası ne zaman açılır? Ret hakkı ne zaman düşer? Ret süresinin uzatılması mümkün mü?

miras hukuku miras kalan ev Haberi

miras hukuku miras kalan ev

Miras kalan ev nasıl paylaşılır?

Miras, bir kimsenin vefatı halinde taşınmaz mal ve haklarının yasal mirasçılarına kalması ile söz konusu oluyor.  Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. 


Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. 


Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. 


Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.


Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.


Mirasçı olarak altsoyu, ana...