23 / 12 / 2024

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''saklı pay mirasçı'' konulu soruyu yanıtladı.  İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

 

10 yaşındayken hayatta yalnız kaldım. Zira babam annemi öldürmüştü. Bu halde dedemin vefatı halinde annem hayatta olmadığı için bana onun mirası kalır mı? Benim babamdan önce ölümüm halinde benim malvarlığım babama kalır mı? Ben annemi öldüren babama kalmasını istemiyorum. Bu mümkün mü? ● S.K. 

 

Okuyucumun dedesinin ölümü halinde mirasçıları dedenin alt soyudur. Altsoy, evlatlar ve onların evlatlarıdır.

 

Okuyucumun annesinin kardeşleri yani teyze ve dayısı varsa onlarla birlikte okuyucum dedesinin mirasçısı olacak. Şayet okuyucumun annesi ve de kendisi tek çocuk idiyse bu durumda tek başına mirasçı olacak. 

 

BABA MAHFUZ HİSSELİ

Geleyim ikinci soruya. Okuyucum, annesini öldüren babasına miras bırakmak istememekte haklı görünebilir. Ancak okuyucum mektubunda kendisinin evli olmadığını dolayısı ile çocuğu da olmadığını yazmış.

 

Bu durumda okuyucumun birinci derece mirasçıları yoktur. Birinci derece mirasçıları olmayınca miras ikinci derece mirasçılara kalır. İkinci derece mirasçılar ise ana-baba ve onlar yoksa kardeşlerdir.

 

Yani aile tablosuna bakınca okuyucumun babası mirasçı. Üstelik ana-baba mirasçı hem de mahfuz hisseli mirasçı. Peki eşini yani okuyucumun annesini öldüren baba mirastan mahrum bırakılabilir mi? 

 

HANGİ DURUMLARDA? 

Medeni Kanun’un 510’uncu maddesi şöyle: “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.

 

1- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse.

 

2- Mirasçı, miras bırakana veya miras barakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.” Olayda baba, okuyucumun annesini öldürmüş, daha ağır bir suç düşünülebilir mi? Demek ki okuyucum vasiyetname ile babasını mirasçılıktan çıkarabilecektir.


Geri Dön