26 / 11 / 2024

mirasçı yoksa miras kime kalır

mirasçı yoksa miras kime kalır

Mirasbırakanın mirasçılarına mirasçılık sıfatlarını bildirmeleri için yapılan çağrı sonrasında; ilan süresinde kimse başvurmazsa ve mirasçıların bilinmemesi durumunda ne mirasa olur? Miras, ne zaman devlete geçer?

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusunu yanıtladı.

Miras paylaşımı ne şekilde yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusunu yanıtladı.

Ölen kardeşin mirası kime kalır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annemler yedi kardeş, altısı vefat etti. Vefat edenlerden birinin eşi ve çocuğu da yoktu. Bir miktar malvarlığı var. Bu durumda miras sadece hayatta olan anneme mi kalır, yoksa önce ölen kardeşlerin çocuklarına da düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden kişinin çocukları yoksa, miras eş ve kardeşlerine kalır diyorsunuz. Bu miras, veraset ilamındaki paylar oranındaki gibi midir?' sorusunu yanıtladı.

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Halam rahmetli oldu.Evlenmedi ve anne babası rahmetli. Mirası yaşayan kardeşlerine mi düşer? Yaşamayan kardeş çocuklarına da düşer mi? Yoksa ölen kardeş çocukları ve yaşayan kardeşlere mi bölünür?' sorusunu yanıtladı.

Yasal miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras, vefat eden kimsenin yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Peki, mirasbırakanın altsoyu yoksa yasal miras paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Miras hukukunda zümre!

Miras hukukunda zümre üçe bölünüyor. Birinci, İkinci ve Üçüncü derecede zümre olarak mirasçılar ayrılıyor. Zümre sisteminde bir üst zümrede mirasçı yoksa alt zümreye hak düşüyor...

Miras hukuku izale i şuyu!

Miras hukuku izale i şuyu davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor. Mahkeme malın bölünebilir olması durumunda paydaşlara paylaştırabiliyor...

Miras hukuku hakkında bilgi!

Miras hukuku hakkında bilgi verirken, yasal mirasçıların kimler olduğundan, miras paylarından, eşin ve çocukların mirastaki payından, evlatlığın durumundan, saklı paylardan ve mirastan yoksunluk durumlarından bahsedeceğiz...

Miras hukuku hisseli arsa satışı!

Ülkemizde, taşınmazlar üzerindeki hisseli mülkiyet ilişkisi çoğu defa miras nedenine dayanıyor. Miras hukuku hisseli arsa satışı, kat karşılığı müteahhite verilmesi vb. işlemler için hissedarların oybirliği ile karar vermesi gerekiyor...

Miras hukuku mevzuat!

Miras hukuku mevzuatı Türk Medeni Kanunu'nun 495 ve 574. maddeleri arasında düzenleniyor. Kanuna göre yasal mirasçıların kimler olduğu, kime hangi oranda miras payının düştüğü ve mirasta evlatlığın durumu gibi konular düzenleniyor...

Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?

Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?: eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık ve alt soy olan kişilerdir....

mirasçı yoksa miras kime kalır Haberi

mirasçı yoksa miras kime kalır

Mirasçıların bilinmemesi durumunda ne olur?

Miras hukukuna göre aşağıdaki hâllerde sulh hâkimi re'sen mirasın resmen yönetilmesine karar verir:

1. Mirasçılardan birinin uzun süreden beri bulunamaması ve temsilci de bırakmaması hâlinde menfaati gerektiriyorsa,

2. Mirasta hak sahibi olduğunu ileri sürenlerden hiçbiri mirasçılık sıfatını yeterince ispatlayamazsa veya bir mirasçı bulunup bulunmadığı şüpheli olursa,

3. Mirasçıların tamamı bilinmiyorsa,

4. Kanunda özel olarak öngörülmüşse.


Mirasbırakan terekenin tamamı üzerinde yetkili olmak üzere vasiyeti yerine getirme görevlisi atamış ise, önemli bir engel bulunmadıkça terekenin yönetimi ona verilir.


Mirasbırakan velâyet veya vesayet altında idiyse; veli veya vasi bir sakınca olmadıkça terekenin yönetimiyle görevlendirilir.


Sulh hâkimi, terekeyi yönetmekle görevlendirilen kimseye, istemi hâlinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar verir.


II. Görev, temsil ve sorumluluk

MADDE 593.- Terekeyi resmen yöneten sulh hâkimi veya onun yönetimle görevlendirdiği...