27 / 04 / 2024

mirasta ehil mirasçı

mirasta ehil mirasçı

Ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esaslar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik kapsamında açıklanıyor. Peki, ehil mirasçı nasıl belirlenir?

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Mirasta kimsenin bilmediği o detay: intikal edilen miras kime geçer?

Miras konuları hukuki boyutları olan karmaşık süreçleri içerir. Reddedilen mirasın da kime geçtiğini bilmek bazı durumlarda faydalıdır. Peki reddedilen miras kime geçer ve bu süreçte ne yapmak gerekir? İşte reddedilen miras hakkında bilinmesi gereken o önemli detaya dikkat…

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!

Miras kalan gayrimenkullerin satışı nasıl engellenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullerin satışının engellenmesini kaleme alarak, mirasta ortaklığın giderilmesi ile ilgili soruları yanıtladı. 

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Mirasta yeni dönem: Artık hisse senetleri miras kalıyor!

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, pandemiyle birlikte küresel olarak hisse senedi piyasasına talebin arttığını belirterek eskiden ev ve arsa miras bırakılırken artık hisse senedi bırakanların sayısının yükseldiğini dile getirdi.

Matild Manukyan'ın mirasında 36 akrabası hak sahibi çıktı!

Eski vergi rekortmeni, genelev kraliçesi Matild Manukyan'ın mirasına ortak olmak isteyen 36 akrabasının avukatı Oktay Köse, 36 kişinin mirasta hak sahibi olduğunu kanıtladı.

Ölen kişinin mirası torununa kalabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ölen babanın iki erkek iki kız çocuğu vardı. ' sorusunu yanıtladı. Veraset ilamı için başvuru yapıldı. Bir erkek bir kız çocuğu mirası reddetti. Veraset ilamında mirası reddeden oğlunun iki çocuğuna mirasta pay verildi. Bu doğru bir karar mı?'sorusunu yanıtladı...

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Miras tarım arazileri için en kritik üç ay başladı!

Babadan miras tarlalar 3 ay içinde intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükecek. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3'üncü bir şahsa satacak.

mirasta ehil mirasçı Haberi

mirasta ehil mirasçı

Ehil mirasçı nasıl belirlenir?

Ehil mirasçıya ait niteliklerin tespitine ilişkin usul ve esaslar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Ehil mirasçı: Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle bu Yönetmelik hükümlerince belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçı veya mirasçıları olarak tanımlanıyor.


Kanunen miras kalan tarlaların devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabiliyor.


Peki, ehil mirasçı kimdir? Ehil mirasçı nasıl belirlenir?


 Ehil mirasçının belirlenmesinde aşağıdaki kıstaslar dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda elli puan ve yukarısına sahip olan mirasçı...