07 / 05 / 2024

Mortgage Kanunu ne zaman çıktı

Mortgage Kanunu ne zaman çıktı

Konut finansmanı ile ilgili hükümler Mortgage Kanunu olarak da bilinen Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda bulunuyor. İşte Mortgage Kanunu kapsamında yer alan esaslar...

Müştemilat nedir? Müştemilat modelleri ve kanunu nedir? 

Sözlükte eklenti anlamına gelen müştemilat, bir yapının belirli bölümünü yansıtır. Emlak terimlerinden biri olan müştemilat, evden ayrı olan bazı yerleri ifade eder. Peki müştemilat tam olarak nedir, müştemilat modelleri ve kanunu ne anlama gelir? İşte müştemilat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kamu İhale Kanunu'nda ne değişiyor?

Devlet, kamuoyundan gelen tepkilere karşın bugüne kadar 191 kez değişikliğe gittiği Kamu İhale Kanunu’nu bu sefer sil baştan değiştirme kararı aldı.

Emlak vergisinin ödenmemesi halinde ne olur?

1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Peki, emlak vergisinin ödenmemesi halinde ne olur? Emlak vergisini ödememe cezası nedir?

Emlak vergisi ilk taksiti ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Peki, emlak vergisi ilk taksiti ne zaman ödenir?

Kiracısı olan ne kadar vergi öder?

Gayrimenkul kiralamalarında 1 sene içerisinde elde edilen kira geliri Gelir Vergisi Kanunu gereğince belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor. Peki, kiracısı olan ne kadar vergi öder?

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirle için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergi için öncelikle beyan veriliyor. Peki, kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilerek gelir elde edilmesi halinde vergi mükellefiyeti doğuyor. Peki, siz de "Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..

Kira geliri beyanı ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenecek kira gelir vergisi için beyannameyi belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor. Peki, 2015 yılında kira geliri beyanı ne zaman verilir?

Dükkan çevre temizlik vergisi 2015 ne kadar?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu mükerrer 44. madde gereğince mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcıları tarafından ödeniyor. Peki, dükkan çevre temizlik vergisi 2015 ne kadar?

Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile kiralayanın sahip olduğu hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında belirleniyor. Peki, kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı...

Tapu harç parası ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, tapu harç parası ne kadar? Tapu harç parası nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?

Avukat Kadir Kurtuluş Kat Mülkiyeti Kanunu'nun detaylarını açıkladı!

Avukat Kadir Kurtuluş açıklıyor : Kat Mülkiyeti Kanunu Esasınca Konutlarınızda Bir Tadilat, Bakım Veya Onarım Yapmak İstediğinizde Hangi İdari Prosedürü İzlemeniz Gerekmektedir? Ne Gibi Durumlarda Belediye Onayına İhtiyaç Vardır?

Mortgage Kanunu ne zaman çıktı Haberi

Mortgage Kanunu ne zaman çıktı

Mortgage Kanunu!

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında madde 38'te açıklanan konut finansmanı ile ilgili hükümler Mortgage Kanunu olarak da bilinen Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında yer veriliyor. 


5582 sayılı Mortgage Kanunu!

MADDE 12 - 2499 sayılı Kanunun 38 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 38/A, 38/B ve 38/C maddeleri eklenmiştir.


"Konut finansmanı

MADDE 38/A - Konut finansmanı, konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılmasıdır. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler de konut finansmanı kapsamındadır.


Konut finansmanı kuruluşları konut finansmanı amacıyla doğrudan tüketiciye kredi kullandıran ya da finansal kiralama yapan bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından konut finansmanı faaliyetinde bulunması uygun görülen...