04 / 05 / 2024

Mortgage ve finans krizleri ilişkisi

Mortgage ve finans krizleri ilişkisi

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Mortgage sonrası konut fiyatlarının artması ile birlikte borçlanmanın ve tüketimin de artabileceğini belirterek, bu durumun ekonomik ısınmaya neden olabileceği uyarısında bulundu.

Finans uzmanı borsa yatırımcılarını uyardı: Bundan sonra hisse seçimi kritik olacak!

ENA Strateji Kurucusu ve Finans Uzmanı Emre Şirin, borsadaki yükselişi değerlendirdi. Şirin ''Borsada 2200 puanlık bir yükseliş oldu. 300-302 dolar üzerinde bir miktar daha potansiyel oluşur.'' diyerek yatırımcılar için önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

ABD Merkez Bankasının (Fed) bir önceki sene para politikasını agresif bir biçimde sıkılaştırmaya başlaması sonrasında yükselen konut kredisi (mortgage) faiz oranları ile düşük konut arzı, 2023 yılında durgun konut piyasasına sebep oldu.

Dolar mı euro mu? Uzmanı açıkladı! 1 dolar bugün kaç TL? 12 Ağustos 2023 Euro, sterlin ve dolar...

Altın ve finans piyasaları konusunda uzman olan İslam Memiş, Borsa İstanbul, dolar, euro, ons altın ve gram altının son durumunu analiz etti. Peki, Dolar ne kadar? 1 dolar bugün kaç TL? 12 Ağustos 2023 Euro, sterlin ve dolar...

Sinpaş Koru Aura'da 15 yıl vade ve 0,69 faiz fırsatı! 

Sinpaş Koru Aura, İstanbul’un en değerli lokasyonlarından Ataşehir ve Finans Merkezi bölgesinde yükseliyor. Projeden konut sahibi olmak isteyenler için 15 yıl vade ve 0,69 faiz fırsatı sunuluyor. 

Dolar ve gram altın yıl sonunda bu kadar olacak! O isim peş peşe açıkladı! Hemen bakmayan, bin pişman!

Altın ve finans piyasası uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki oynaklığı dikkate alarak yılsonu tahminini güncelledi. Dolar ve gram altın yıl sonunda bu kadar olacak! O isim peş peşe açıkladı! Hemen bakmayan, bin pişman!..İşte ayrıntılar...

Bankalar ve finans kuruluşları seferber oldu! Depremzedelerin banka ve kredi borçları 6 ay ertelenecek!

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve çevresindeki 10 ilde birden hissedilen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ülke çapındaki seferberlik çalışmaları sürüyor. TBB'den sonra Finansal Kurumlar Birliği de felaketten etkilenenlerin borçlarının öteleneceğini açıkladı. Bölgeye destek yağıyor.

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Türkiye Gazetesi yazarlarından Ömer Faruk Bingöl; geçen hafta yaşanan ve finans piyasalarını yakından ilgilendiren önemli konuları hatırlatarak, yeni haftada borsa ve altınla ilgili tavsiyelerini aktardı.

Finans sektörünü gelecek günlerde neler bekliyor? 

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, merkeziyetiz finans  yapısını ve finans sektörünün geleceğini kaleme aldı.

Birevim Türkiye’nin tasarruf finansı haritasını oluşturuyor!

Birevim, “180 Günde Tasarruf Seferberliği” kapsamında Türkiye’nin “tasarruf finansı” haritasını hazırlıyor. Bu amaçla, Türkiye temsili genel ve şehirler bazlı olmak kaydıyla ayrı ayrı gerçekleştirilen “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” projesinde 8 şehri mercek altına al

İstanbul Teknoloji ve Finans Üssü kurulacak!

Uluslararası iyi uygulamalardan faydalanılarak firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenli bir finansal teknoloji (fintek) ekosisteminin oluşumu desteklenecek. İstanbul Finans Merkezi bünyesinde bir Finans Teknopark da kurulacak

Miryam Maştaoğlu, Kuyumcukent Finans İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu! 

Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları'nın Mali ve Finans İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığına Miryam Maştaoğlu atandı. ..

Önder Halisdemir: Türkiye'nin finans kapasitesini geliştiriyoruz!

Dr. Önder Halisdemir, "Amacımız Türkiye’nin finans kapasitesini geliştirmek ve Finans Profesyonellerinin etkileşimi ve gelişimini sağlamak." dedi...

RMK İnşaat Enerji Eğiyğim Sağlık Turizm ve Finans Hizmetleri Anonim Şirketi kuruldu!

RMK İnşaat Enerji Eğiyğim Sağlık Turizm ve Finans Hizmetleri Anonim Şirketi Ali Kemal Özoğuz, Murat Kuzu ve Remzi Gürler ortaklığında 50 bin TL sermaye ile 14 Kasım'da kuruldu.

Mortgage ve finans krizleri ilişkisi Haberi

Mortgage ve finans krizleri ilişkisi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Mortgage ile ilgili olarak yaptığı hizmete özel bir çalışmada, sistemin ekonomiye etkileri konusunda çarpıcı tespitler yaptı. Konutlar teminat olarak gösterilebildiği için, konut fiyatlarının artması ile beraber, borçlanma ve tüketimin artmasının beklenebileceğine dikkat çeken SPK, bu durumun ekonomik ısınmaya yol açabileceğini ve ekonomik otoriteler tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

SPK, ayrıca Mortgage'deki değişken faiz nedeniyle Merkez Bankası'nın (MB) para politikası çerçevesinde yapacağı faiz oranı ayarlamalarının da ekonomik etkilerinin büyük olabileceğini kaydetti. 

SPK, ''Mortgage ve Finans Krizleri İlişkisi, Türkiye'de Potansiyel Kredilendirme Ortamı'' konulu çalışmasında, Türkiye'de 17 milyon konut stoku bulunduğunu, bunlardan 3.8 milyonunun kiraya verildiğini, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 22'sinin (16 milyon kişi) kirada oturduğunu bildirdi. Halen kirada oturan 4 milyona yakın aileye...