Finans sektörünü gelecek günlerde neler bekliyor?
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, merkeziyetiz finans yapısını ve finans sektörünün geleceğini kaleme aldı.
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, finans sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki "Merkeziyetsiz Finans ve Mevcut Parasal Market" başlıklı yazısı şu şekilde...
Merkeziyetsiz finans (DeFi), mevcut finans sektörünü kökten değiştirmeye yönelik adımlar atan, gelişmekte olan bir ekosistemdir. Geleneksel finans ve mevcut parasal market düzeninin günümüzdeki halinden çok daha açık, şeffaf ve güvenilir olma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaç, merkeziyetsiz finansın son yıllarda
tercih edilme nedenlerini ortaya çıkarıyor. 2020 yılının 2. çeyreğinden itibaren günümüz finansal sistemine bir alternatif olarak görülen merkeziyetsiz finans yapısı son bir yıl içerisinde önemli bir yol kat etti.
DeFi vs Geleneksel Finans
Geleneksel finans sektörü ortaya çıktığı yıllardan itibaren birçok değişikliğe uğramıştır. Gelişen teknolojilerle birlikte kağıt üzerinde gerçekleştirilen alım satım işlemleri dijital ortamlara taşınmış, yeni türev araçlar ortaya çıkmış ve yatırımcı kitlesi genişleyerek günümüz geleneksel finans yapısı oluşmuştur. Merkeziyetsiz finans ise en sade tanımıyla blokzincir teknolojilerinin yaygınlaşması sonucu, herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmeyen, bağımsız ve şeffaf finans yapısıdır. Merkeziyetsiz finans yapısında herhangi bir giriş engeli bulunmamaktadır. Bir dijital cüzdan oluşturarak tüm merkeziyetsiz finans platformlarını kullanabilir ve sağladıkları fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Buna karşın geleneksel finans ağır ve hantal bir yapıya sahiptir. Prosedürler ve maliyetli işlemler süreçlerin uzamasına neden olmaktadır. Tüm bu engeller geleneksel finans sistemine olan rağbeti azaltırken merkeziyetsiz finans ve kripto para alanına her geçen gün daha fazla kullanıcının gelmesine sebep olmaktadır.
Finans Sektörünün Geleceği
Finans sektörü yaşadığı olumlu olumsuz birçok gelişme ile değişime uğramaya devam etmektedir. Mortgage krizi öncesi birçok türev ürünle tanışan küresel finans piyasaları kriz sonrası yüksek denetime ve kontrole tâbi tutuldu. Bu kontroller sonrası düzenleyici kurumlardan uygun lisanslar ve yetkiler alınması zorunluluğu geleneksel finans sistemlerinde ortaya çıkacak yenilikleri sınırlamaktadır. Bu da merkeziyetsiz finansın her geçen gün daha fazla popüler olmasına sebep olmaktadır. Günümüzde blokzincir teknolojisi ile birlikte merkeziyetsiz yapıların popülerlik kazanması, şeffaf ve üçüncü bir kişi ya da kuruma güven duymama ihtiyacı yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Geçmişe baktığımızda bankacılık sektöründe büyük değişimlerin yaşandığını görebiliriz. Özellikle son zamanlarda şube sayısındaki azalış, mobil teknolojilerin gelişmesi ile birlikte oldu. Tam bu noktada 2021 yılında blokzincir teknolojisini kullanmaya başlayan birçok finans kurumu olduğunu gördük. Bu gelişmelerle birlikte finans sektörü blokzincir teknolojisi ile bir araya gelerek merkeziyetsiz finansın geleceğini şekillendirecek.