27 / 04 / 2024

2024'te inşaat sektörünü zor günler bekliyor! Devlet eli şart!

2024'te inşaat sektörünü zor günler bekliyor! Devlet eli şart!

2023 yılı inşaat sektörünün küçüldüğü bir yıl olarak geride kaldı. 2024 yılında ise inşaat sektörünü zor günlerin beklediği belirtildi. 



MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetm Kurulu Üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün 2024 yılında da zor günler geçireceğini beklediklerini ifade ederek, kentsel dönüşüm neredeyse durma noktasına geldiğini aktardı.

HEM KONUT ÜRETİMİ HEM DE KONUT FİYATLARI ARTTI!

6 Şubat’ta ülkede yaşanan deprem felaketi, yükselen faizler, krediye erişim zorluğu ve artan maliyetler karşısında inşaat sektörü, zor bir yıl geçirdi. Özellikle temel girdi maliyetlerinde son bir yılda yüzde 335 düzeyindeki artışlar hem konut üretimi, hem de konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman 2024 yılı için sektörle ilgili 2024 yılı beklentisini açıkladı.

DEVLET ELİ ŞART!

Kahraman, ''Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü yaşamış olduğumuz deprem ile gördük ki lokomotif olması yanında vatandaşımızın mal ve can güvenliğini sağlamada öncü olan stratejik bir sektördür. Bu nedenle 2024 yılında hükümetimizden beklentimiz saymış olduğumuz başlıca sorunlara çözüm üretilmesidir” dedi.

2024 te inşaat sektörünü zor günler bekliyor! Devlet eli şart!

KENTSEL DÖNÜŞÜM DURMA NOKTASINA GELDİ

Yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini dile getiren Kahraman, “Kamu tarafından arsa üretilmesinin önemine vurgu yaptı. Tarım ve Orman vasfını yitirmiş olan kamu arazilerinin şehirlere kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirten Kahraman,  kentsel dönüşümün neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.

Kahraman  ''Dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın istifade edebileceği bu alanlarda aynı zamanda kentsel dönüşüm yaptırmak isteyen fakat ekonomik imkanı bulunmayan vatandaşlarımıza trampa alternatifini oluşturabilir.

Üretilen arsalar, yüksek arsa maliyetinin düşmesine neden olacağından konut fiyatlarında alım gücünü arttıracağını düşünüyorum”dedi.

2024 te inşaat sektörünü zor günler bekliyor! Devlet eli şart!

YAPI DENETİM SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR!

Sektörün yaşamış olduğu sorunların başında gelen diğer bir konunun ise yapı denetim sistemin çalışmaması olduğunu ifade eden Kahraman, mevcut yapı denetim sisteminin çöktüğünü açıkladı.

''Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaparak iş garantili sistem yerine, adaletli, şeffaf denetlenebilir ve rekabet ortamının oluşacağı bir sisteme dönmesinin sektör adına kaçınılmaz olduğunu ifade etmek isterim.'' diyen Kahraman İnşaat malzemelerinde fiyat istikrarı ve fahiş fiyat ile mücadelenin devam etmesini önemsediklerini vurguladı.

2024 YILINDA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Kahraman, 2024 yılında da inşaat sektörünü zor bir yıl beklediğini söyledi. Kahraman tüm olumsuzluklara rağmen sektör olarak ellerinden gelenlerini yapacaklarını ve özellikle riskli yapılarda kentsel dönüşüm projelerine öncelik vereceklerini söyledi. Kahraman bu konuda kentsel dönüşüm başkanlığının kurulması ve yeni düzenlemelerin kentsel dönüşüme katkı sağlayacağının da altını çizdi. 
 

İnşaat ve emlak sektöründeki krizin nedeni ne? 

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar duyurdu: İnşaatlara sınırlama getirilebilir!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı!

Geri Dön