28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) raporuna göre İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Aralık 2023 sonuçları açıklandı. İnşaat malzemesi sanayisinin 2023 ilk 3 çeyreğinde farklı oranlarda büyüme gösterdiğine işaret edilen raporda, ekim ayında da üretim artışı devam etti.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı!

EKİMDE YÜZDE 8,7 ARTTI!

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılının ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 arttı.  

Yeni ekonomi politikalarına uyum gösterildiği süreçte inşaat malzemesi sanayi üretiminde beklenenden yüksek büyüme yaşandı.

2023 Ekimde 22 alt sektörün 15’inde üretim artarken, 6’sında geriledi, 1 alt sektörde ise değişim gerçekleşmedi. 2023 yılının ilk on ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek üretim artışı yüzde 36,5 ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti.

Haziranda uygulamaya alınan ekonomide sıkılaştırma politikalarının inşaat sektöründeki iş koşullarını etkilemeye başladığına vurgu yapılan raporda, ekonomide yılın ikinci yarısında iç talebi yavaşlatmaya dönük olarak faiz artışları, seçici kredi politikası ve kredi sınırlamaları ile TL likiditesinin azaltılması uygulamalarının gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

Bu politikalar tamamen yurt içinde faaliyet gösteren ve yine finansmanını yurt içinden sağlayan inşaat sektörü için de kısıtlayıcı oldu.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı!

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2024'TE  YÜZDE 5 BÜYÜMEYİ BEKLİYOR

İnşaat sektörünün son dört çeyrekte genel ekonominin üzerinde büyüme gösterdiğinin altı çizilen Türkiye İMSAD raporunda, şu ifadelere yer verildi: “Uzun süreli daralmanın ardından baz etkisiyle inşaat sektörü büyüme gösteriyor. 2024 yılında genel ekonomide yüzde 4,0 büyüme hedefi bulunuyor. '' denildi.

Söz konusu raporda İnşaat sektöründe 2024 yılında hem genel ekonomik koşullar hem de sektörün kendi dinamikleri belirleyici olacağı aktarıldı. İnşaat sektörünün genel ekonominin üzerindeki büyümesini sürdürmesi halinde 2024 yılında yüzde 4,5-5,0 büyümesi muhtemel görünüyor.'' denildi. 

Raporda ''İnşaat sektöründe büyümeyi sınırlayacak iki unsur bulunuyor. Bunlardan ilki 2024 yılının son çeyreğine kadar sürmesi beklenen sıkı para politikası ve yüksek faizler.

İkincisi ise kamu bütçesinde deprem bölgesi dışındaki yatırımlarda çok sınırlı büyüme hedeflenmesi. 2024 yılında inşaat sektöründe büyümeyi destekleyecek daha çok kendi dinamikleri kaynaklı unsurlar bulunuyor.'' ifadelerine yer verildi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 temmuzda yüzde 29,8 büyüdü!

Geri Dön