03 / 05 / 2024

mülkiyet yasası

mülkiyet yasası

Mülkiyet hakkı, bir şeye malik olan kimsenin, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma hakkına deniyor. Mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemeler, Mülkiyet Kanunu kapsamında yer alıyor...

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Murat Emir'den cemevlerindeki mülkiyet sorununun çözümü için yasa teklifi!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Büyükşehir Belediye Yasası kapsamında köylerin mahalleye dönüştürülmesi sonucu cemevlerinde ortaya çıkan mülkiyet hakkı sorununun çözümü için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

Murat Kurum: Sarıyer'in mülkiyet ve tapu sorunlarını çözeceğiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı Yasası ile ilgili bilgilendirme için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sarıyer Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Kurum “Sarıyer'in mülkiyet ve tapu sorunlarını çözeceğiz" dedi.

Türkiye'de mülkiyet reformları başladı!

Batılı ülkelerin zamanında yapmış olduğu mülkiyet reformları Türkiye'de de başladı. İmar barışı uygulaması kapsamında ülkede ki ruhsatsız durum ortadan kalkıyor. 

Aydın Çine'de mülkiyet sorunu çözüldü!

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Aydın Çine'de yaşanan mülkiyet sorunu çözüme kavuştu..

Kepez’in 76 yıllık mülkiyet sorunu çözülüyor!

Antalya Kepez’in Ünsal ve Duraliler mahallelerinde 76 yıldır yaşanan mülkiyet sorunu çözülüyor. Mülkiyetlerle ilgili yargı kararı olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu kapsamda bir komisyon kurulması yönünde adım atılacağını açıkladı.

İnşaat Mühendisleri Yetkin Mühendislik Yasası'nı istiyor!

İnşaat Mühendisleri Kayseri İl Temsilcisi Murat Yıldız, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız, inşaat mühendisleri için Yetkin Mühendislik Yasası’nın çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sultanbeyli'nin 100 yıllık mülkiyet sorunu çözülüyor!

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Sultanbeyli’nin hukuki olarak 100 yıllık mülkiyet sorununu tarihin tozlu raflarına kaldırmaya bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz" dedi.

Çıplak mülkiyet miras kalır mı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen çıplak mülkiyet ile ilgili soruya yanıt verdi..

Sultanbeyli mülkiyet sorununa neşter!

İmar barışının da düzenlendiği yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İstanbul Sultanbeyli'de tapu maliki ile fiili kullanıcının farklı kişiler olması nedeniyle geniş bir alanı kapsayan mülkiyet sorunu da tasarı ile çözülüyor. Bu durum 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiriyor...

Tuzla 726 parselin 56 yıllık mülkiyet davası sonuçlandı!

1962'de başlayan Mimarsinan Mahallesi 726 parsel mülkiyet davası, İstanbul Anadolu 2. Kadastro Mahkemesi’nin 18 Nisan 2018 tarihli kararı ile sonuçlandı.

Sultanbeyli'deki mülkiyet sorunu çözülüyor!

Sultanbeyli'deki mülkiyet sorununun çözülmesi amacıyla, fiili kullanıcıların, kullandıkları bu alanları satın almalarına imkan sağlanacak..

mülkiyet yasası Haberi

mülkiyet yasası

Mülkiyet Kanunu!

Mülkiyet Hakkı Kanunu hükümleri, Türk Medeni Kanunu kapsamında Dördüncü Kitap: Eşya Hukuku; Birinci Kısım: Mülkiyet'te yer alıyor:


A. Mülkiyet hakkının içeriği

MADDE 683.- Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.


Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.


B. Mülkiyet hakkının kapsamı

I. Bütünleyici parça

MADDE 684.- Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur.


Bütünleyici parça, yerel âdetlere göre asıl şeyin temel unsuru olan ve o şey yok edilmedikçe, zarara uğratılmadıkça veya yapısı değiştirilmedikçe ondan ayrılmasına olanak bulunmayan parçadır.


II. Doğal ürünler

MADDE 685.- Bir şeyin maliki, onun ürünlerinin de maliki olur.

Ürünler, dönemsel olarak elde edilen...