27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...



Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri kapsayan Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” 9 Kasım 2023'te Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Söz konusu kanunla beraber, deprem bölgelerindeki kentsel dönüşüm sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanması ve yıkım kararlarının iptalinin talebi sebebiyle oluşan uyuşmazlıklarda yargı sürecinin hızlandırılması da planlandı. 

Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger, kentsel dönüşüm düzenlemelerini kapsayan yeni yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamasında kentsel dönüşümün gerekli olduğuna dikkat çeken Alper Dülger, dönüşümün hak ihlali ve konut gaspına neden olmadan yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

RAYİÇ BEDEL BELİRLENMESİ KONUSU YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 

Özgür Kocaeli'de yer alan habere göre; Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında salt çoğunluk yeter maddesiyle mülkün satın alınmasında rayiç bedelin belirlenmesi maddesinin yeniden gözden geçirilmesinin gerektiğini de gündeme getirdi. 

Alper Dülger, kentsel dönüşüm yasasının iyi ve kötü yanlarının olduğuna ancak bütün paydaşların kentsel dönüşüm konusunda gayret göstermesini gerektiğine dikkat çekti. 

Dülger, yeni yasaya ilişkin açıklamasında "Kentlerin dönüşmesi, 1999 depreminin ardından 2023 Kahramanmaraş depremleriyle birlikte tekrar gün yüzüne çıktı. Dönüşümün gerekliliği konusunda herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Bu noktada atılması gereken adımlar bulunuyor, bu yasa da onlardan biri" ifadelerine yer verdi. 

Kentsel dönüşümün önceliklendirilmesi için atılmış adımlardan olan kanunun doğru yönlerinin olduğunu ama sakıncalarının olduğunun da görüldüğünü aktaran Dülger, "Mülkiyet haklarının korunmayacağı ile ilgili endişelere neden oluyor" dedi. 

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

SALT ÇOĞUNLUK MADDESİNDE SAKINTI VAR 

Yapıların dönüşümündeki salt çoğunluk durumunun sakıncalı olduğunu dile getiren Alper Dülger, "Üçte iki oranında çoğunluk şartı, bir nebze de olsa yapının dönüşümünde büyük çoğunluğun razı olduğu bir düzenlemeye işaret ediyordu. Salt çoğunluk ifadesi ise 50+1’i belirtiyor" dedi. 

11 bağımsız bölümlü bir binada 6 bağımsız bölümün dönüşüme razı olması halinde diğe 5 mülk sahibinin söz hakkı kalmadığını, yapıdan çıkmak istenmediğinde de  pay hakkının satın alındığını ve yapının yıkıldığını dile getiren Dülger, "Bu mülkiyet hakkının ihlali olur. Bu durumu oldukça sakıncalı  görüyoruz" diye konuştu. 

Yapının bir an önce yıkılması ve yeniden yapılması hedefiyle sürecin işletilmeye çalıştığının altını çizen Dülger, "Salt çoğunluk sağlandığı durumda riskli bina tespiti yapılabiliyor. Yapınızı denetletmek istemiyorsanız kolluk kuvvetleriyle binaya girilebiliyor. Yıkım kararı alınırsa yine 90 gün içinde sizi evden çıkarıp binayı yıkıyorlar ve hisse payı oranınız üzerinden yıkım ücretini de sizden alıyorlar. Size kentsel dönüşüm ya da bakanlık tarafından tespit edilen rayiç bedel üzerinden para ödüyorlar" açıklamasında bulundu. 

Bu parayla yeni bir konut alınamayacağının altını çizen Dülger, kentsel dönüşümün hak ihlali, barınma ihlali ile yapılamayacağını dile getirdi. 

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

30 gün içinde inşaat proje ruhsatı verilmesini de sağlıklı bulmadığını aktaran Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger, "Bugün bir bina inşa etmek istediğiniz zaman uygulama projesi için ilgili idareye başvurarak yapı ruhsatını almanız sonrasında bir denetim firmasıyla birlikte binayı yapmanız gerekiyor. Yeni kanunla ön projeyle bina yapabiliriz deniyor ama ön projeyle yapı inşa edilmez. Bu bilime ters. Bunun projesiz yapı yapmaktan ne farkı kalıyor?" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, Kentsel dönüşümde soylulaştırma metodunun kendilerinin katılmadığı bir seçenek olduğuna vurgu yapan Dülger, "Bu yöntemle yaklaşık 60 yıldır aynı yerde yaşayan bir grubu oldukları bölgenin riskli olması sebebiyle daha sağlam bir yere taşıyorsunuz. Riskli alanı daha az katlı ve ticaretin daha yoğun olduğu bir alana çeviriyorsunuz. Biz bunu doğru görmüyoruz çünkü kültürel yapının korunması da önemli. Yerinde dönüşüm konuşulmalı" açıklamasını yaptı. 

İMO Kocaeli Şube Başkanı Akgün: ‘Kentsel dönüşümün önü açılsın’

Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla devlet konutlara ortak olabilecek mi? ŞPO'dan son dakika açıklaması!

Deprem, Bursa'nın kapısına dayandı! Hemen kentsel dönüşümün tamamlanması lazım!

Projelere bu yıl dış kaynaktan 7,5 milyar dolarlık finansman!


Geri Dön