Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla devlet konutlara ortak olabilecek mi? ŞPO'dan son dakika açıklaması!
Şehir Plancıları Odası, Afet Yasası değişikliklerinin ne anlama geldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki yeni kentsel dönüşüm yasasıyla devlet konutlara ortak olabilecek mi? Afet Yasası’ndaki değişikliklerin anlamı ne? İşte o soruların yanıtları...
TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, Afet Yasası ile ilgili değişikliklerin ne anlama geldiği ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi.
Değişikliklerin amacını madde madde olarak sıralayan Şehir Plancıları Odası'nın açıklamasında, "Kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırma bahanesiyle yürürlüğe alınan yasa değişikliğine karşı beraber ses çıkaralım" denildi.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Şehir Plancıları Odası'nda yapılan açıklamada afet yasası ile ilgili "Geçmişte, yerleşik alanlardaki riskli yapıları güvenli hale getirmek nedeniyle, bu yapılarda oturan vatandaşların ikamet edeceği yeni yerleşim alanları hazırlanması için ilan edilen rezerv yapı alanlarının, mevcut yapılaşmış alanlarda da belirlenmesinin önü açıldı" bilgilerine yer verildi.
EVİNİZ REZERV ALAN YAPILABİLECEK
Söz konusu açıklamada, geçmişte çoğunlukla kamu mülkiyetindeki boş araziler rezerv yapı alanı olarak ilan edilirken artık evlerin, mahallelerin de rezerv yapı alanı şeklinde belirlenebileceğine dikkat çekildi.
Bu şekilde, "Konutunuzu 90 gün içinde boşaltmanız gerektiği "yasal" şekilde sizlere tebliğ edilecek ve sizin mülkünüz "gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama" için kullanılabilecek" bilgilerine yer verilen açıklamada, Bakanlık ya da ilgili idarenin, talep olmasa da riskli yapı tespiti yapılabileceği aktarıldı.
Riskli yapı tespiti ile ilgili ilgili mercilere yapılan itiraz reddedildiğinde de söz konusu konut riskli yapı olarak ilan edilecek ve belirtilen süre içerisinde boşaltılmaması halinde kolluk kuvvetleri aracılığıyla tahliye başlatılabilecek.
RAYİÇ BEDELLE KONUTLAR KAMULAŞTIRILABİLECEK
Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklamada yasadaki değişiklikle, tüm başvuru ve işlemlerde bina sakinlerinin 3`te 2`sinin onay vermesi gerekirken artık yüzde 50+1 kişinin onayının yeterli olacağı ifade edildi.
Ayrıca, onay vermeyenlerin mülkiyetinin, onay veren diğer maliklere açık artırmayla satılabileceği belirtildi.
ŞPO'dan konuya ilişkin "Komşularınızdan alan çıkmazsa, ilgili Bakanlık rayiç bedel üzerinden konutunuzu kamulaştırabilecek" bilgileri de aktarıldı.
Söz konusu açıklamada, "Binanızın riskli olduğunu düşünen taraftasınız ama binanın yıkım ve yeniden inşa süreci sonrasında ortaya çıkacak maliyeti karşılayacak geliriniz bulunmuyorsa, Bakanlık konutunuza ortak olacak, gerektiğinde sizi borçlandıracak ve borcunuzu ödememeniz halinde de mülkiyetinizin tamamını alarak, mirasçılarınıza devretmenizin mümkün olmadığı "oturma izni" verecek" ifadelerine yer verildi.
Şehir Plancıları Odası, Rezerv yapı ilanından riskli yapı kararına, tahliye işleminden yıkım kararına tüm süreçlerde itiraz süreçlerinin daraltıldığına da dikkat çekerek, dava yetkilerinin sınırlandırıldığını aktardı.
Açıklama, "Toplumun geniş kesimlerinin en temel anayasal haklarını tehlikeye atan bu düzenlemenin Ana Muhalefet Partisi ya da yeterli sayıda Milletvekili imzasıyla AYM`ye taşınmasını btalep ediyoruz" denilerek tamamlandı.
Kentsel dönüşümle kimse zorla bir yere gönderilmeyecek! Bakan Yardımcısı açıkladı!
Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!
Türkiye Hazır Beton Birliği “THBB Çevre Ödülleri” kapsamında 12 şirkete ödül verdi!
Depremlerden etkilenen 106 işletmeye 8 milyon 305 bin TL hibe verilecek! |