28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle kimse zorla bir yere gönderilmeyecek! Bakan Yardımcısı açıkladı!

Kentsel dönüşümle kimse zorla bir yere gönderilmeyecek! Bakan Yardımcısı açıkladı!

Kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen kanun teklifi, kabul edilirken; ‘mülkiyet hakkının ihlali’ eleştirileri gündeme geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, konuya açıklık getirdi. İşte ayrıntılar...



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, yeni kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde deprem konusunu ve yeni kentsel dönüşüm yasasını kaleme aldı. 

Yeni yasada üç kritik unsurun bulunduğunu ve bunun "kentsel değil 'rantsal' bir dönüşüm süreci başlatılmasının da kaçınılmaz olduğunu" dile getiren Deniz Zeyrek, bu  üç maddeyi şu şekilde açıkladı: 

1. Rezerv alanı belirlenirken “yeni yerleşim yeri” olma koşulunun kaldırılması.

2. Rezerv alanlarında dönüşüm yapılırken mülk sahiplerinin mevcut yerlerinden olması riski.

3. Milyonların oyuyla seçilmiş yerel yöneticilerin devre dışı bırakılmış olması. 

Kentsel dönüşümle kimse zorla bir yere gönderilmeyecek! Bakan Yardımcısı açıkladı!

KİMSE ZORLA BİR YERE GÖNDERİLMEYECEK 

Deniz Zeyrek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen'in konuya ilişkin yaptığı son dakika açıklamalarına da yazısında yer verdi. Vedad Gürgen, ilk iki maddenin yanlış yorumlandığını belirtti. 

Bazı bölgelerde geçmişte kullanılmış ancak mevcutta yerleşim olmayan yerler olduğunu, fakat “Yeni yerleşim yeri” şartı nedeniyle rezerv alan ilan edilemediğine dikkat çeken Vedad Gürgen, bu kapsamda  “yeni yerleşim yeri” ifadesinin çıkarılarak söz konusu bölgelerin kullanılmasının hedeflendiğini dile getirdi. 

Gürgen, kimseyi zorla bir yerlere göndermeyeceklerinin, bunun Anayasa ve yasalar açısından imkânsız olduğunun altını da çizerek, mülkiyet hakkı konusundaki kaygıların da boşuna olduğuna vurgu yaptı. 

Kentsel dönüşümle kimse zorla bir yere gönderilmeyecek! Bakan Yardımcısı açıkladı!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Deniz Zeyrek de geçmişte İstanbul Sulukule'de ve  Ankara  Dikmen Vadisi'nde yapılan dönüşümlere değindi ve bölgedeki vatandaşların dönüşümden sonra ortaya çıkan rakamları
karşılayamadıkları için şehrin uzak banliyölerinde yapılan  TOKİ  evlerine taşınmak zorunda kaldığını dile getirdi. 

Bakanlığın “yarısı sizden yarısı bizden” gibi kampanyalarla ya da kredi kolaylıklarıyla bu sorunun ortadan kalkacağına inandığını aktaran Zeyrek, TBMM'de kabul edilen yasayla benzer durumların sıkça görüleceğini aktardı. 

Zeyrek, konuya ilişkin yazısını rant hırsıyla değil, kentsel dönüşüm kaygısıyla hareket edilen bir “orta yol” bulunması gerektiğini vurgulayarak tamamladı. 

'Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok'!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

İhsan Çulhalık: Kentsel dönüşüm yalnızca depreme değil kasırga ve sellere de uygun yapılmalı!


Geri Dön