14 / 05 / 2024

Muvazaa davası yetkili mahkeme

Muvazaa davası yetkili mahkeme

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Anlaşma yapan kişilerin 3. kişileri aldatmak amacı ile, gerçek iradelerini yansıtmayan ve kendi aralarında geçersiz olması amacıyla yapılan danışıklı işlemlerine muvazaa deniyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Muvazaaya dayalı tasarrufun iptali davası!

Muvazaa, 3. kişileri aldatmak amacı ile yapılan gizli anlaşmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu gibi durumların ispatlanması halinde muvazaaya dayalı tasarrufun iptali davası açılabiliyor. Peki, dava nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı!

Tapunun muvazaalı olarak tescil edildiğini düşünen kimseler bunu ispatlamak şartıyla muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı süresi var mı yok mu?

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı gayrimenkul satışları, gerçek amacı saklanarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili? İşte, muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkeme!

Paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda, paydaşların tümü oybirliği ile yapacakları sözleşme ile ortaklığı giderebiliyor ve paylı mülkiyeti ferdi mülkiyete dönüştürebiliyor. İşte, ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkeme!

Ortaklığın giderilmesi davası yetkili mahkeme!

Bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için Ortaklığın giderilmesi davası açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası yetkili mahkeme hangisidir?

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Fuzuli işgal; bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal edilmesi durumuna deniyor. Fuzuli işgalciye karşı tahliye ve ecrimisil davası açılabiliyor. Peki, fuzuli işgal davası yetkili mahkeme hangi mahkemedir?

Mirasın reddi davası yetkili mahkeme!

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Mirasçıların yasal hakları arasında mirası reddetme hakkı da yer alıyor. Peki, dava hangi mahkemede açılır? İşte mirasın reddi davası yetkili mahkeme...

Muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davaları, genellikle mirasçı veya alacaklılar tarafından açılıyor. Muris muvazaası davalarında tenkis talebinde de bulunulabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Bir aynî hak yolsuz olarak tescil edilmiş veya bir tescil yolsuz olarak terkin olunmuş ya da değiştirilmiş ise tapu sicilinin düzeltilmesi davası açılabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Muvazaa davası yetkili mahkeme Haberi

Muvazaa davası yetkili mahkeme

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan, bazı mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları haksız şekilde mirastan yoksun etmesi işlemine muvazaa deniyor.


Miras Hukuku'na göre; bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınıyor. 


Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunmuyor. 


Mirasçılar, muvazaa söz konusu olduğunu düşündüğünde bunu kanıtlamaları gerekiyor. Dava açabilmek için muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi ile başvuru yapılabiliyor.


Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muris muvazaası sebebiyle açılacak olan tapu iptal ve tescil davalarında zamanaşımı söz konusu olmuyor. Yani, muris muvazaası...