29 / 04 / 2024

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı gayrimenkul satışları, gerçek amacı saklanarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaa satış davasını kim açar?



Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı satış, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor.


Muvazaalı işlemin her iki tarafı ve muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor. 


Muvazaa iddiasının muvazaalı işlemin taraflarından biri tarafından ileri sürülmesi halinde iddia yazılı delille ispatlanması gerekiyor.


Hukuken muvazaalı satışların ispat edilmesi halinde hükümsüz sayılıyor.  peki, Muvazaa satış davasını kimler açabilir?


Muvazaa satış davası...

Bir kimsenin mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla gerçekte bağışlamak istediği tapulu gayrimenkulünü satış göstermesi nedeniyle hakkından edilen tüm mirasçılar görünürde yapılan satış işlemine karşı tapu iptal tescil davası açabilme hakkına sahip oluyor. 


Yine vasiyet alacaklısı da, kendisine mal vasiyet edilen belirli bir malın mirasbırakan tarafından başkasına satış yoluyla devredilmiş olması halinde muvazaa nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. 


Bu davada mirasçıların birlikte dava açma zorunluluğu bulunmuyor.  İsteyen mirasçılardan herhangi biri bu davayı açabiliyor. 


Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön