28 / 04 / 2024

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!



Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan, bazı mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları haksız şekilde mirastan yoksun etmesi işlemine muvazaa deniyor.


Miras Hukuku'na göre; bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınıyor. 


Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunmuyor. 


Mirasçılar, muvazaa söz konusu olduğunu düşündüğünde bunu kanıtlamaları gerekiyor. Dava açabilmek için muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi ile başvuru yapılabiliyor.


Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muris muvazaası sebebiyle açılacak olan tapu iptal ve tescil davalarında zamanaşımı söz konusu olmuyor. Yani, muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil davası her zaman açılabiliyor. 


Zamanaşımı, hukuki işlem ve ilişkinin esasına uygulanan hukuka tabi bir kural olarak karşımıza çıkıyor. 


Muvazaa satış davasını kim açar?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön