07 / 05 / 2024

muvazaa nedeniyle tapunun iptal edilmesi

muvazaa nedeniyle tapunun iptal edilmesi

Genellikle miras hukukunda karşılaşılan muvazaalı satışların iptalinin gerçekleşmesi için sulh hukuk mahkemelerine dava açılabiliyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptali için iptali isteyen tarafın ispat yükü bulunuyor...

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Anlaşma yapan kişilerin 3. kişileri aldatmak amacı ile, gerçek iradelerini yansıtmayan ve kendi aralarında geçersiz olması amacıyla yapılan danışıklı işlemlerine muvazaa deniyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2019!

Tapu veya nüfus kayıtlarında isim düzeltme ve değiştirme, tenkis ve mirasta iade davası, Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası gibi davaların görüldüğü Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma harcı 2019'da ne kadar oldu?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı!

Tapunun muvazaalı olarak tescil edildiğini düşünen kimseler bunu ispatlamak şartıyla muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı süresi var mı yok mu?

Hile nedeniyle tapu iptali davası nerede açılır?

Tapu satış işlemlerinde hile yapılmış olması durumunda, tapunun iptali için dava açılabiliyor. Peki, hile nedeniyle tapu iptali davası nerede açılır?

Hile nedeniyle tapu iptali davası ne zaman açılır?

Satış işlemi yapılmış ancak işin içinde hile tespit edilmiş tapunun bozulması için hukuk mahkemelerine dava açılabiliyor. Peki, hile nedeniyle tapu iptali davası ne zaman açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davaları, genellikle mirasçı veya alacaklılar tarafından açılıyor. Muris muvazaası davalarında tenkis talebinde de bulunulabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Bir aynî hak yolsuz olarak tescil edilmiş veya bir tescil yolsuz olarak terkin olunmuş ya da değiştirilmiş ise tapu sicilinin düzeltilmesi davası açılabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Bazı mirasçılarının miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazın satış işlemi dava ile iptal edilebiliyor. İşte muvazaa nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği...

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açma süresi!

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan tapu devri dava açılarak iptal edilebiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açma süresi var mıdır?

Trabzon'da şiddetli yağış nedeniyle yollar kapandı!

Trabzon'da etkili olan sağanak ve dolu, Şalpazarı ilçesinde hasara neden oldu. Gece saatlerinde başlayan ve ilerleyen saatlerde etkisini artıran yağış nedeniyle su akıntıları oluştu. İlçe merkezinde park halindeki bir iş makinesi, akıntıya kapılarak devri

Abant yolu sel nedeniyle ulaşıma kapandı!

Bolu'da etkili olan sağanak nedeniyle Abant yolunda sel meydana geldi. Selde kaya ve ağaç parçalarıyla karayolu ulaşıma kapanırken, Abant Tabiat Parkı'na tatil için gelenlerin araçları kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşturdu.

Geç teslim nedeniyle sözleşme feshi!

Satıcı ile tüketici arasında akdedilen sözleşme gereğince teslim edilmesi gereken sürede malın veya hizmetin teslim edilememesi durumu sözleşmeye aykırı oluyor. Peki, geç teslim nedeniyle sözleşme feshi mümkün müdür?

Diyarbakır'da olaylar nedeniyle okullar tatil edildi!

IŞİD karşıtı gösteriler nedeniyle Diyarbakır merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir,Bismil, Silvan ve Lice'de sokağa çıkma yasağı getirildi. Okullar da bir gün süreyle tatil edildi.

muvazaa nedeniyle tapunun iptal edilmesi Haberi

muvazaa nedeniyle tapunun iptal edilmesi

Muvazaa nedeniyle tapu iptali!

Muvazaalı olarak yapılan satışlara, genellikle miras hukukunda karşılaşıyor. Mirastan mal kaçırmak için muvazaalı satışlar yapılabiliyor. Bu durumun tespit edilmesi halinde ise söz konusu satış iptal edilebiliyor.


T.C.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU

E. 1981/1-497

K. 1983/719

T. 22.6.1983

• TAPU İPTALİ 

• MUVAZAALI İŞLEM  

• ZAMANAŞIMININ SÖZKONUSU OLMAMASI 

• HAKİMİN MUVAZAALI İŞLEMİ RE'SEN GÖZÖNÜNDE TUTMASI 

• MUVAZAA NEDENİNİN ORTADAN KALKMASI VEYA BİR ZAMANIN GEÇMESİ 

GÖRÜNÜŞTEKİ İŞLEMİN GEÇERLİ HALE GELMEMESİ 

818/m.18

1086/m.240,293


ÖZET :

Danışıklı ( muvazaalı ) işlem hiçbir hüküm doğurmaz, bu nedenle hâkim danışığı doğrudan doğruya gözönünde tutar. Danışık nedeninin ortadan kalkması veya bir zamanın geçmesiyle görünüşteki işlem geçerli hale gelmez, danışık iddialarında zamanaşımı sözkonusu değildir. 


DAVA :

Taraflar arasındaki "tapu iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; ( Edirne İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi )'nce davanın reddine dair verilen 6.6.1980 gün ve 561-232...