03 / 05 / 2024

muvazaalı işlemin geçerliliği

muvazaalı işlemin geçerliliği

Mal sahibi kimi zaman eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı bir muvazaalı satış gerçekleştiriyor. Peki, bu duruma üçüncü kişiler itiraz edebiliyor mu? Muvazaalı işlemin iptali davası nasıl açılır?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Tahliye taahhütnâmesinde buna dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sular durulmazken tahliye taahhütnâmesi ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Avukat Esat Özel tarafından yapılan paylaşıma göre tahliye taahhütnâmesinde taşınmaz adresinin yazılı olmaması taahhüdün geçerliliğine etki etmiyor.

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Taşınmaz mal sahipleri için son derece önemli olan bazı kritik detaylar gün yüzüne çıktı. Bu ayrıntılar, tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Özellikle bazı durumlarda tapu belgelerinin geçerliliğini yitirebileceği vurgulanıyor. İşte tapu sahiplerini ilgilendiren o detaylar...

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?

Eski ehliyetlerini yenilemeyenler yandı!  Yüklü cezası var!

Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022'de bitiyor. Sene sonuna kadar yenilenmeyen eski sürücü ehliyetleri geçerliliğini yitirecek.

Ev alıp satacaklar dikkat! Tapu Genel Müdürlüğünden son dakika açıklaması geldi: Hiçbir geçerliliği yok!

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı'dan ev alıp satacak herkesi ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Adlı yaptığı açıklamada noterdeki sözleşmelerin geçerliliğinin olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini dile getirdi.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022!

Kat irtifakı kurulu bir gayrimenkulü kat mülkiyetine geçirmek isteyenler bu işlemin masraflarını araştırıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022 ne kadar?

Halk GYO'nun kurumsal yönetim derecelendirme sözleşmesi 16 Nisan'da sona erecek!

Halk GYO'nun Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme A.Ş. firması ile yapılan sözleşmeye  bağlı olarak alınmış kurumsal yönetim uyum derecelendirme notunun geçerliliği 16 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. 

Şahit eşliğinde yapılan sözleşme miras hukukunda geçerli midir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamla ortak tarla aldık ve tapu babamın üstüne yapıldı. Babamla birlikte bir gün sonrası kendi aramızda iki şahit eşliğinde sözleşme yaptık. Babam vefat ettiğinde miras hukukunda bu sözleşmemin geçerliliği olur mu, ne yapmalıyım?' sorusunu yanıtladı.

Kiralar düzenli ödeniyorsa, ihtarların hukuki geçerliliği var mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiralar düzenli ödeniyorsa, kiracıya yapılmış ihtarların hukuki geçerliliği var mı?' sorusunu yanıtladı.

Evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, evliliklerde eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerliliği de getirdi. Peki evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

Vasiyetnamenin geçerliliği kesin midir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Hiç evlenmemiş bir bayanım. Anne ayrı soğuk ilişkileri olan kardeşlerim var. Mirasımı resmi vasiyetname ile öz kardeşlerime bırakabilir miyim? Vasiyetname geçerliliği kesin midir?' sorusunu yanıtladı.

Site yönetim planının hukuki geçerliliği!

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova, Emlakkulisi.com okurları için "yönetim planının hukuki geçerliliği" konusunu kaleme aldı. İşte Zeynel Kayınova'nın yazısı...

Kat maliki toplantısında vekaletname nasıl olmalı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen vekaletnamenin geçerliliği ile ilgili soruyu yanıtladı....

muvazaalı işlemin geçerliliği Haberi

muvazaalı işlemin geçerliliği

Muvazaalı işlemin iptali davası!

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlar muvazaalı satış olarak ifade ediliyor. Hukuken muvazaalı satışlar ispat edilmesi halinde hükümsüz kabul ediliyor. Senede bağlı sözleşmeye karşı olan muvazaanın ispatı ancak yazılı delille mümkün oluyor.


Muvazaalı işlemin her iki tarafı ve muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Bununla beraber taraflar iddialarını ispatlaması gerekiyor. 


Muvazaalı işlemin iptali davası nasıl açılır?

Muvazaa iddiasının ispatı, iddianın kim tarafından ileri sürüldüğüne göre değişiyor.  Muvazaa iddiasının muvazaalı işlemin taraflarından biri tarafından ileri sürülmesi halinde iddia yazılı delille ispatlanması gerekiyor.Diğer taraftan, muvazaa iddiasının üçüncü kişiler tarafından iddia edilmesi halinde iddianın her türlü delille ispatlanabileceği de...