28 / 04 / 2024

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Taşınmaz mal sahipleri için son derece önemli olan bazı kritik detaylar gün yüzüne çıktı. Bu ayrıntılar, tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Özellikle bazı durumlarda tapu belgelerinin geçerliliğini yitirebileceği vurgulanıyor. İşte tapu sahiplerini ilgilendiren o detaylar...



Son iki yılda, bireylerin müstakil yaşam arzusu nedeniyle arsa satışları olağanüstü bir artış gösterdi. Bu artış, yer yer konut satışlarını bile geride bıraktı. Bütçesi elverişli olanlar, kendi konutlarını inşa etmek amacıyla arsa satın almayı tercih ederken, daha sınırlı bir bütçeye sahip olanlar prefabrik yapılar ve "tiny house"lara yöneldiler. Bu durum gayrimenkul sektörünü de etkiliyor. Ancak bu ev satışları artık farklı firmalar aracılığıyla da yapılabiliyor. Bu noktada yeni ev sahibi olmak isteyen kişilerin tapu alırken bazı detaylara dikkat etmesi önem taşıyor. 

“Kötü örnekler olabilir”

Hürriyet gazetesinin Gülistan Alagöz'ün haberi doğrultusunda, Mastertürk Grubu'nun Başkanı Gökhan Taş bazı açıklamalarda bulundu. Taş, emlak sektöründe faaliyet gösteren yüzlerce ofisi bünyesinde barındıran bir şirket olarak, artan konut fiyatları nedeniyle orta gelir seviyesindeki insanların konut sahibi olma hayallerini gerçekleştirmelerine arsa yoluyla bir çözüm sunulabileceğini belirtti.

Tapu sahiplerine önemli uyarı: Tapu belgeleri geçersiz mi olacak?

Bu talebin yarattığı büyük ilgi sonucunda birçok firma kurulduğunu ifade eden Taş, şu açıklamalarda bulundu: "Tüketici talebi, bu sektörü son derece cazip hale getirdi. Arsa projeleri geliştiren firmaların sayısı hızla arttı ve bu artışın devam etmesi bekleniyor. Ancak, kurumsal firmaların yanı sıra maalesef kötü örnekler de ortaya çıkabilir."

“Bu tapular geçersiz sayılabilir”

Parasını ödediğiniz bir arsa veya arazi, hatalı alım işlemi nedeniyle kaybedebilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar hakkında Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz uyarılarda bulundu. Kiraz, tarım arazileri için hisseli satışın mümkün olmadığını ve noterlerin bu tür arazilerle ilgili satış vaadi sözleşmesi düzenlememesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde geçerli olmayıp, hukuki yollarla başvurulduğunda da bir tapu hakkının olamayacağını vurgulamıştır. Tüm hissedarların tek bir kişiye satış yapılabileceği ve satış ofisinde adli sözleşmelerin tapu konusunda geçersiz olacağını belirtti. 

Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu intikal işlemleri nelerdir?

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?


Geri Dön