27 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu tahsis belgesi, gayrimenkul alanında sıkça karşılaşılan ve bilinmesi gereken bir belgedir. Önemli bir belge olan tapu tahsis belgesi, bazı kullanım alanlarında birçok işe yarar. Peki tapu tahsis belgesi nedir, ne işe yarar ve devredilebilir mi? Tapu tahsis belgesi ile ilgili detaylar...



TAPU TAHSİS BELGESİ NEYE DENİR?

1980'li yıllarda kamu arazileri üzerine gecekondusu bulunan vatandaşlara verilen Tapu Tahsis Belgesi, bu kişilere gayrimenkulleri üzerinde kullanım hakkı tanıyan önemli bir belge olarak bilinir. Ancak bu belge, ilgili gayrimenkulün mülkiyetini sağlamaz. Bu nedenle, hak sahiplerinin tapu sahibi olabilmek için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuruda bulunmaları önemlidir.

TAPU TAHSİS BELGESİ NE İŞE YARAR?

Tapu tahsis belgesi, ekonomik olarak zor durumda olan ve kamu arazisi üzerine gecekondusu bulunan vatandaşlara verilen bir hak sağlayıcı belge türüdür. Bu belge, bu kişilere para cezası uygulanmasını önler ve ayrıca ilgili kişilerin bu araziyi terk etmelerine gerek kalmaz. Ancak unutulmamalıdır ki tapu tahsis belgesi, mülkiyet hakkı sağlamaz, sadece belirli bir gayrimenkulün kullanım hakkını verir.

Tapu tahsis belgesi nedir?

TAPU TAHSİS BELGESİYLE GAYRİMENKULLERİN DEVREDİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

Tapu tahsis belgesi, sahibine özel bir mülkiyet hakkı sunan bir belgedir. Ancak, bu hak sahibinin vefat etmesi durumunda, belgedeki haklar mirasçılara geçebilir. Dolayısıyla, tapu tahsis belgesine sahip bir kişinin çocukları, eşi ve diğer mirasçıları, belgenin sağladığı haklardan yararlanma hakkına sahip olabilirler.

Tapu tahsis belgesinin devredilmesi veya başka bir kişiye devri söz konusu olduğunda, bu işlem noter huzurunda bir sözleşme ile gerçekleşir. Ancak, bu devir işlemi, belgedeki gayrimenkulün tamamen satılması anlamına gelmez. Tapu tahsis belgesi sahibi olan kişiler, bu belgeyi başka birine satabilirler. Satın alan kişi, gerekli prosedürleri yerine getirerek tapuyu kendi adına alabilir. Ayrıca, satıcı da gerekli işlemleri tamamlayarak tapuyu kendi üzerine alabilir ve sonrasında tapunun devrini gerçekleştirebilir. Bu işlemler, tapu tahsis belgesinin sahiplerine gayrimenkul mülkiyetini devretme veya devralma yetkisi sağlar. Tapu tahsis belgesi, mülkiyete karşı bir güvence olmadığı için gayrimenkul satın alındığında göz önünde bulundurulmalıdır.

Tapu intikal işlemleri nelerdir?

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Ev satarken tapu harcını kim öder?


Geri Dön