17 / 05 / 2024

Negatif faiz nedir

Negatif faiz nedir

Küresel ekonomik krizin ardından merkez bankaları, " parasal genişleme" ve "sözle yönlendirme " uygulamalarını politika setlerine eklerken, son dönemde gündemi "negatif faiz" meşgul ediyor.

Altın fiyatlarında Powell etkisi: FED'in faiz kararı sonrası düşüşe geçti

Federal Reserve (Fed), politika faizini yüzde 5,50 seviyesinde sabit tutarak beklenen kararı aldı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında gelecekte faiz oranlarına yönelik herhangi bir ipucu vermemesi ve ekonomik büyümede yavaşlama beklentisi ifade etmesi, altın fiyatlarında negatif bi

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararına kilitlendi!

Jeopolitik gelişmelere paralel olarak geçtiğimiz haftayı negatif tamamlayan küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklanacak faiz kararını bekliyor.

Nakit avans nedir? İhtiyaç kredisi ile nakit avans çekimi arasındaki farklar nelerdir? İşte, nakit avans tüyoları!

İhtiyaç kredi faiz oranlarındaki yükseliş ve kredi onay süreçlerinin uzunluğu nedeniyle nakite ihtiyacı olanlar nakit avansa yöneldi. Peki, nakit avans kullanımı nedir? Tüketici kredilerine göre maliyeti gerçekten daha mı uygun? Detayları haberimizde…

Peugeot Van Rifter'da 2022'nin son kampanyası! Yüzde 0 faiz imkanı... İşte 23 Aralık fiyat listesi

Peugeot Partner Van Rifter, Yüzde 0 faiz fırsatı ile 2022'nin son kampanyasını sunuyor. Aracını yenilemek isteyenler Bu fırsatı kaçırmasın.  Peki Peugeot Partner Van Rifter fiyatı ve kredi seçenekleri nedir?   

Kredi faiz oranlarında büyük düşüş! Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor? Akbank, Vakıfbank, Halkbank, TEB, ING

Nakit para ihtiyacı duyan vatandaşlar ihtiyaç kredilerine yöneliyor. Peki 2022 ihtiyaç kredisi ne kadar? Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor? İhtiyaç kredi faiz oranları nedir? İşte banka banka kredi faiz oranları...

Fed'in faiz kararına kripto para piyasası ne tepki verecek?

FED’in faiz kararını açıklamasına negatif yönde cevap veren Bitcoin’de (BTC) tekrar bir düşüş olup olmayacağı merak konusu.

JP Morgan, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi! JP Morgan’a göre karardaki ‘anlamlı tek değişiklik’ nedir?

JP Morgan tarafından yayımlanan notta, enflasyondaki istikrarlı artış ve beklentilerdeki kötüleşme göz önüne alınınca, politika faizinin reel olarak daha da negatif hale geldiği kaydedildi. İşte detaylar...

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak! İşte piyasanın tahmini…

TCMB, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek PPK toplantıları düzenliyor. Bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı açıklanıyor. Şimdi gözler, alınacak yeni faiz kararına çevrildi. Peki toplantı sonucunda faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi nedir? İşte yanıtları...

Konutta talep ve fiyat artıyor! Peki sektörü gelecek günlerde neler bekliyor?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve sektörü kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Negatif faiz, pozitif konut fiyatları' başlıklı yazısı...

Gayrimenkul, düşük faiz oranları sayesinde çekiciliğini koruyor!

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021 raporu sonuçlarına göre, gayrimenkul sektörü hâlâ düşük veya negatif faiz oranlarında bile makul getiri elde edilebilecek yatırım alanlarından biri şeklinde görülüyor. 

Aidat ve ortak gider borcu için faiz uygulanır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir yazınızda gecikme faizi ve gecikme tazminatını konu yapmışsınız ama ben bu konuyu tam anlayamadım. İkisi arasındaki fark nedir? Bizim binada yönetim aylık yüzde 2 faiz uygulayacağını söylüyor. Şimdi bu nedir?' sorusunu yanıtladı.

Konut kredi faiz oranlarında son durum Aralık 2019!

Bankaların konut kredisi faizlerindeki indirimler son haftalarda durma noktasına geldi. Aralık ayında en avantajlı konut kredisini hangi banka veriyor. Kredi faiz oranlarında son durum nedir?

Ekim ortasında konut kredisi faiz oranlarında son durum!

Bankaların kredisi faiz oranlarındaki düşüş ivmesi kurdaki hareketlilik ve politik riskler karşısında yavaşladı. Ekim ayının ortasında konut kredisi faiz oranlarındaki son durum nedir?

Negatif faiz nedir Haberi

Negatif faiz nedir

ABD'de 2006 sonlarında "mortgage" piyasasında patlak veren likidite krizi, 158 yıllık Amerikan Yatırım Bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de iflas etmesiyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Bu tarihten sonra tüm dünya ekonomi ve finans piyasalarında etkisini gösteren bu krize müdahale ise alışılmadık yöntemlerin başlangıcı oldu.


Bu dönemin tarihe geçen isimlerinden eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke öncülüğünde, Büyük Buhran'dan bu yana uygulanan en agresif politikalara başvurularak 2008 yılında mortgage piyasasına dayalı tahvil satın alımına başlandı.


"Parasal genişleme" olarak bilinen bu uygulamaya ilaveten, faiz oranlarını da sıfıra yakın seviyelere indiren Fed, "sözle yönlendirme"yi de politika setine ekleyerek yeni bir uygulamaya daha öncülük etti.


Bu süreçte parasal genişlemede Fed'i, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) takip ederken, "sözle yönlendirme" birçok...