03 / 05 / 2024

Net metrekare nedir nasıl hesaplanır

Net metrekare nedir nasıl hesaplanır

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘brüt metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘net metrekare’ ile ifade ediliyor. İşte, net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

280 bin TL’ye 2+1 prefabrik ev fırsatı! 50 metrekare prefabrik ev kaça mal olur?

Prefabrik evler, yapılışı bakımından pratik konut tipleri arasında yer almaktadır. Peki bu konutların fiyat aralığı nedir? İşte metrekare metrekare prefabrik ev fiyatları!

TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare?

TOKİ İlk Evim Arsa projesi gündemde yer alıyor. Bu projeye dair detayları bilmeyenler, TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar!

Kentsel dönüşümde finansman modelleri neden önemli? Beher metrekare pay senedi nedir?

Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Murat Akıncı, Kentsel Dönüşüm Finansman Modelitesi olarak beher metrekare pay senedini kaleme aldı. Peki beher metrekare pay senedi nedir? İşte o sorunun yanıtı...

Bir dairenin ortalama yapım maliyeti nedir?

2018 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki, bir dairenin ortalama yapım maliyeti nedir?

TOKİ Karaman İşçi Konutları'nda metrekare tartışması!

TOKİ tarafından Karaman'da Organize sanayi çalışanları için yapılan konutların metrekaresi tartışma yarattı. TOKİ'den ev alan vatandaşlarla yapılan görüşmelerde, 2 + 1 evlerin net olarak 85 metrekare olarak bildiklerini söylediler.

Ortalama bir dairenin maliyeti nedir?

Yapı inşaatlarında, bina inşaat metrekare maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit ediliyor. Peki, 2016 yılında ortalama bir daire maliyeti nedir?

Bir binanın inşaat maliyeti nedir?

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan cetvelde tespit edildi. Buna göre, bir binanın inşaat maliyeti nedir?

Konuttaki metrekare oyununa standart getirilmeli!

Yasa ve yönetmelik çıkıyor ama mağduriyetlerin önüne geçilemiyor. Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş, net ve brüt metrekare farklarıyla ilgili standardın olmadığına dikkat çekti.

360 Kurtköy projesi metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi!

360 Kurtköy projesi, net-brüt metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi. Buna göre konut satışları net metrekare üzerinden yapılacak. Brüt metrekareye ise otopark ve sosyal alanlar dahil edilmeyecek

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 26 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete'de açıklandı. Peki, bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

Betonarme bina metrekare maliyeti 2016!

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edildi. Peki, meskenler için betonarme bina metrekare maliyeti 2016 nedir? Betonarme bina metrekare maliyeti nasıl hesapl

Net metrekare nedir nasıl hesaplanır Haberi

Net metrekare nedir nasıl hesaplanır

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!


Bir dairenin metrekare hesabı iki şekilde yapılabiliyor. Net alan ve brüt alan. Net metrekare, daire içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara yani kullanılabilir alanlara net metrekare deniyor. Net metrekare ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanları olarak ifade ediliyor.


Bir dairenin ilk önce brüt alanın nasıl hesapladığından yola çıkılarak net alanı düşünmek gerekiyor. Brüt alan dediğimizde duvarlar,balkonlar,hacimler,ıslak hacimler,kuru hacimler ve bütün dairenin dış konturları içine alan alanlar olarak biliniyor. 


Net alan ise bu hacimlerin içinde duvar hariç odaların kullanım alanları, koridorlar, ıslak hacimlarin duvar hariç kullanım alanlarının toplamı olarak hesaplanıyor.


Brüt alan içerisinde bazen hesaplamalarda projelerde dışardaki bir takım kısımlarda ilave ediliryani ortak hacim dediğimiz daireye ulaşımı sağlayan asansörler, merpen boşlukları, yangın merpeni gibi...