23 / 07 / 2024

osmanlı tapu dava

osmanlı tapu dava

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınmış olan bir karara göre Osmanlı dönemine ait arazi tapu sahipleri, Osmanlı tapu davası ile haklarını talep edebiliyor. Osmanlı tapu davaları...

Osmanlı tapu arşivi!

Osmanlı Arşivinde, Osmanlı Devletinin kuruluşundan Kanuni Sultan Süleyman'a kadar olan dönemle ilgili belgeler bulunuyor. Peki, Osmanlı tapu arşivine nasıl ulaşılır? Osmanlı Arşivi hangi dönemleri kapsamaktadır?

Tapu kaydının düzeltilmesi/ tapuda isim tahsisi nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi ya da tapuda isim tahsisi, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir konudur. Bu düzeltme işlemi birçok nedene bağlı olarak isim hatalarının olması durumunda yapılabilir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi nasıl yapılır ve dava süreci nasıl işler?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Tapu iptal ve tescil davası nedir?

Tapu iptal ve tescil davası, gayrimenkul hukuku alanında sıkça kullanılan bir terimdir. Bu dava türü, taşınmazın aykırı işlemler yapılması durumunda açılır. Taşınmazın kullanımını, sahibini ve iptalini etkilediği için önemlidir. Peki tapu iptal ve tescil davası neden açılır?

Tapu iptali kaç yıl sürer?

Tapu iptaline dair bilinmesi gereken birtakım hususlar vardır. Tapu iptali davası açacak kişiler, bu davanın nasıl bir dava olduğunu ve şartlarının neler olduğunu araştırmaktadır. İşte detaylar!

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Tapu iptal ve tescil davası konusu itibariyle gayrimenkulün ayni hakkına ilişkin bir dava olarak biliniyor. Peki, Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Tapu İptal ve Tescil Davası nedir?

Tapu iptal ve tescil davası konusu itibari ile taşınmazın ayni hakkına ilişkin bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Tapu İptal ve Tescil Davasına dair merak edilenlerin tümünü sizler için derledik...

Tapu harcının iadesi dava dilekçesi 2022!

Tapu harcı iadesi, kentsel dönüşüm sürecinde alınabiliyor. İade için bir dilekçe ile vergi dairesine müracaat ediliyor. Tapu harcının iadesi dava dilekçesi...

Kapalı Maraş'ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

KKTC’de bir Rum’un Kapalı Maraş’taki mülk davasını gören Taşınmaz Mal Komisyonu, tarihte ilk defa Vakıflar İdaresi’nin Osmanlı döneminden kalma tapusunu dava kapsamına aldı. Kararın emsal teşkil etmesi halinde, Vakıflar İdaresi’nin diğer gayrimenkuller için de itirazda bulunabileceği aktarılıyor. 

Beylikdüzü Gülseren Yapı Kooperatifi'nde tapu sorunu: 13 dava açıldı!

Büyükçekmece Belediyesi tarafından verilen sözlerin Beylikdüzü Belediyesi döneminde bozulduğunu belirten aileler 13 ayrı dava açtı. Aileler 250 bin-450 bin TL arası yüksek ipotek ücretiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Tapu iptali ve tescil davası zamanaşımı 2021!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Peki tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir? İşte tapu iptali ve tescil davası zamanaşımı 2021...

Marmaris’te köylülerin Osmanlı tapuları iptal ediliyor iddiası!

Marmaris’te 70 yıl süren Osmanlı tapu davalarını kazanan köylülerin, mahkeme kararlarının iptal edildiğini kaydeden CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. 

Tapu iptali dava dilekçesi örneği 2021!

Tapu iptal davası, taşınmazın kütüğünde tescil edilen tapunun iptal edilmesi için açılıyor. Peki tapu iptali dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte tapu iptali dava dilekçesi örneği 2021...

Tapu ipotek kaldırma dilekçesi 2021!

Kimi zaman karşın borcun ödendiği durumda fek yazısını alamayan kimseler ipotek fekki için dava açabiliyor. Bu dava Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. İşte tapu ipotek kaldırma dilekçesi 2021 örneği...

osmanlı tapu dava Haberi

osmanlı tapu dava

Osmanlı tapu davaları!

Osmanlı döneminden kalma taşınmaz mal tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre bu tapularını dava açarak Cumhuriyet tapusuna çevirebiliyor.


Osmanlı tapulu gayrimenkulleri için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hakkını alabiliyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanunda şu şekilde açıklanıyor.


Medeni Kanun hükümleri:

Olağan zamanaşımı 

Madde 712.- Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez. 


Olağanüstü zamanaşımı 

Madde 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. 


Aynı koşullar...