28 / 12 / 2024

oturma hakkı süresi ne kadar

oturma hakkı süresi ne kadar

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu'nun hükümlerince düzenlenmiş bir hak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sükna hakkı ne zaman sona erer? İşte sükna hakkı süresi!

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

İlaç raporu süresi uzatıldı mı? İlaç kullanım raporu kaç yıl geçerli?

İlaç raporunun geçerlilik süresine dair detaylar merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık raporlarının geçerlilik süresi hakkında yeni bir açıklama geldi. İşte detaylar!

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı diğer bir ifadeyle sükna hakkı; belirli bir kişiye bir binada veya binanın bir bölümünde oturma hakkı veren, konut olarak ondan yararlanma hakkı tanıyan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte tüm merak edilenler..

Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi?

Miras, bir kimsenin vefat ermesinden sonra yasal mirasçılarına kalan malları olarak biliniyor. Mirasçıların mirası kabul etme hakkının yanı sıra mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi? İşte tüm detaylar...

Oturma hakkı tesisi 2022!

Sükna hakkı olarak da bilinen oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren bir haktır. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Kira stopaj indirimi resmen süresi uzatıldı!

Kira stopaj oranı ve KDV indirim hakkında devam kararı çıktı. Alınan karara göre indirim süresi 31 Temmuz tarihine kadar uzatıldı. 

Peker GYO'nun rüçhan hakkı kullanım süresi değişti!

Peker GYO'nun 2021/14 sayılı kararı ile rüçhan hakkı kullanım süresi değişti. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 30 gün olarak belirlenmesine karar verildi. 

Lojman oturma süresi uzatma dilekçesi!

Sıra tahsisli lojmanda 5 yılın üzerinde kalan memur, ilk başvuruda, lojmanı boşaltmak zorunda mı? İşte lojman oturma süresi uzatma dilekçesi...

Lojmanda oturma süresi!

Herhangi bir kuruluşun personel ve aileleri kamu konutlarında yaşamak için başvuruda bulunabiliyor. Peki lojman evleri kimlere verilir? Kimler lojmanlarda oturabiliyor? Kaç yıl lojmanlarda oturulabiliyor? İşte lojmanda oturma süresi...

Turizm yatırımlarında inşaat hakkının süresi uzatıldı!

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, 15 Mayıs 2008'den önce kesin tahsisi yapılmış turizm yatırımları için tahsis edildiği tarihte yürürlükteki yapılaşmaya esas inşaat hakkı, tahsis süresi sonuna kadar kullanılabilecek.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi süresi!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerine yetki belgesi alma koşulu getirildi. Peki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi nasıl alınır? Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi süresi ne kadar? Yetki belgesi kaç yıl geçerli olacak?

Ata GYO sermaye tavanı izin süresi uzatımı için SPK'ya başvuru yaptı!

Ata Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) kayıtlı sermaye tavanı izin süresi uzatımı hakkında açıklama yaptı.

oturma hakkı süresi ne kadar Haberi

oturma hakkı süresi ne kadar

Sükna hakkı süresi!

Medeni Kanunun 823. maddesine göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor.


Türk Medeni Kanununa göre, oturma hakkı (Sükna hakkı) nın sona erme sebepleri, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı tutuluyor. Buna göre sükna hakkının sona ermesi ne neden olan sebepler şu şekilde sıralanıyor:


1.Taşınmazın Tamamen Yok Olması:

Taşınmaz, çökme, su baskını gibi sebeplerle yok olursa ya da içinde oturulamayacak derecede harap olursa oturma hakkı sona erer.


Medeni Kanunun 798. maddesine göre malik yok olan veya tamamen harap olan taşınmazı yeniden yararlanmaya yani oturmaya elverişli hale getirmeye mecbur olmamakla beraber kendi isteğiyle yenilerse; oturma hakkı taşınmazın yeni hali üzerinde tekrar kurulmuş oluyor.


2.Kamulaştırma:

Kamulaştırma sonucunda Medeni Kanun 798 f. 2 gereği taşınmaz üzerindeki oturma hakkı, taşınmazın...