02 / 05 / 2024

Pangaltı Ermeni Mezarlığı

Pangaltı Ermeni Mezarlığı

İstanbul Belediyesi tarafından satılan eski Surp Agop Mezarlığı sahasında bulunan bir arsada, 1944 yılında arsayı satın alan kişi inşaata başlamış. Belediye mezarlık sahasındaki diğer arsaları da satacakmış.

1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!

1937 yılında Pangaltı semti civarında yer alan Pangaltı Ermeni Mezarlığı (Surp Agop), Henri Prost tarafından kesin bir imar planı hazırlandıktan sonra mezarlığın arazisi ifraz edilerek satılığa çıkarılacakmış.

1935 yılında Surp Agop arsasına esaslı bir plan yapılacak!

1935 yılında Belediye'ye geçen Şişli'deki, günümüzde çeşitli binaların bulunduğu, Surp Agop Mezarlığı sahasına esaslı bir plan yapılacakmış. Şehrin nazım planını hazırlayacak olan uzman, ilk iş olarak mezarlık sahasını tanzim edecekmiş.

Ankara'da Ermeni ve Katolik mezarlarının üstüne dükkan mı yapılıyor?

Ankara Ulus’ta yıkılan İller Bankası binasının yeniden yapılması için ayrılan alanda kazıya çalışmaları sürerken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kemiklerin, Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nda bulunan cenazelere ait olduğunu ve kazı yapılan alanın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

İBB, Ermeni mezarlığının imara açılması talebini reddetti!

İBB Meclisi, Meclis gündemine alınan 53 raporu oybirliği ile kabul edip tarihi bir olaya imza attı. Oybirliğiyle kabul edilen raporlardan biri de Sarıyer’de bulunan Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait mezarlığın imara açılması talebinin reddi oldu. 

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi arazisi ne olacak?

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi’ne ait olan mezarlık arazisi, Vakıflar Genel Meclisi (VGM) kararıyla hayrattan akara çevrildi.

Ermeni vakfına 111.8 milyon kamulaştırma bedeli ödenecek!

Ermeni Mezarlığı'ndan 4 bin 474 metrekarelik alan 1971'de kamulaştırılmıştı. Dava açan Katolik Surp Agop Hastanesi Vakfı'na 111 milyon 850 bin lira ve 2 yıllık faiz ödenecek.

Şişli'deki Ermeni mezarlığı Belediyeye devredildi!

Şişli’de Surp Agop Hastanesi Vakfı’na ait olan 41bin 430 metrekarelik mezarlık 1930’da çıkartılan Belediyeler Kanunu çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredildi. İBB, 111,8 milyon lira ödeyecek.

Şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. İşte Emlakkulisi.com Haber Merkezi'nin araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o özel haber...

1940 yılında şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. Şehrin sağlığını bozduğu gerekçesiyle bu mezarlıklar Prost planı mucibince park alanı olarak tesis edilecekmiş.

1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!

1937 yılında Pangaltı semti civarında yer alan Pangaltı Ermeni Mezarlığı (Surp Agop), Henri Prost tarafından kesin bir imar planı hazırlandıktan sonra mezarlığın arazisi ifraz edilerek satılığa çıkarılacakmış.

Tuzla'daki Ermeni Çocuk Kampı'nın yıkımına ara verildi!

Tuzla'daki Ermeni Çocuk Kampı'nın (Kamp Armen) yıkımına tepkiler üzerine ara verilirken, önündeki bekleyiş sürüyor. Tepkiler üzerine yıkıma ara verilirken kampın içindeki bekleyiş sürüyor..

Tuzla'daki Ermeni Çocuk Kampı'nın yıkımı başladı!

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink ve eşi Rakel Dink ile birçok Ermeni yetimin kaldığı Tuzla 'daki Ermeni Çocuk Kampı(Kamp Armen) yıkım çalışmalarına başladı.

İstanbul'un mezarlıkları tükendi!

İstanbul'da 4 milyon 951 bin 819 metrekarelik alan mezarlığa ayrılmış ve Zincirlikuyu, Aşiyan gibi bir çok mezarlığa da yer kalmadığı için kilit vurulacakmış. İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın hazırladığı o özel haber...

1994 yerin İstanbul'un mezarlıkları tükenmiş!

1994 yılında İstanbul'daki 145 mezarlıkta yer kalmamış. Şehirde 4 milyon 951 bin 819 metrekarelik alan mezarlığa ayrılmış ve Zincirlikuyu, Aşiyan gibi bir çok mezarlığa da yer kalmadığı için kilit vurulucakmış.

ODTÜ'lü öğrencilerden gökdelende mezarlık projesi!

ODTÜ Mimarlık’tan iki genç “Necroturris” isimli projeleriyle ArchiWorld’den ödül kazandı. Bir distopya olan projeye göre gelecekte mezarlıklar yeryüzüne yayılmak yerine göğe yükselecek, insanlar ölünce sergilenecek..

Pangaltı Ermeni Mezarlığı Haberi

Pangaltı Ermeni Mezarlığı



Surp Agop arsası


Satılan bir parçada inşaata başlandı


    Belediye, eski Surp Agop sahasında iki arsayı 2 sene evvel talibine satmıştı. Bu arsaların sahiplerinden biri inşaata başlamıştır. Buraya yapılacak binalar, birbirine bitişik olmayacaktır.

    Belediye, Surp Agop'un diğer arsalarını da satacaktır. Ancak bunlar için bugünkü rayice göre ayrı ayrı fiyatlar koymak lazım gelecektir. Bundan başka burada bulunan garaj şimdilik muhafaza edilecektir. Bu garajda Tramvay İdaresi'nin otobüsleri duruyor. Garajın yıktırılarak plan mucibince burada bina yapılmak üzere arsanın satılması Tramvay İdaresi'nin yeni bir garaj inşasına kadar tehir edilecektir. Esasen Tramvay İdaresi'nin şimdi elinde mevcut bulunan otobüsleri bile bu garaja...