06 / 05 / 2024

Patara Antik Kenti kazıları devam ediyor

Patara Antik Kenti kazıları devam ediyor

Antalya'nın Kaş İlçesi'ndeki Patara Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, M.Ö. 3 bin ve 7 bin yıllarına ait olduğu tahmin edilen iki adet heykelcik bulundu.

Patara Antik Kenti kent kapısı projesinin detayları belli oldu!

Antalya'da bulunan Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğindeki 10 metre yüksekliğinde bulunan 2 bin yıllık olduğu düşünülen kent kapısının projesinin detayları ortaya çıkıyor.

Patara Antik Kenti'nin simgesi kent kapısı restore ediliyor!

Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğinde, 10 metre yüksekliğindeki 2 bin senelik olduğu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olduğu bildirilen kent kapısında, restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında surlar bulundu!

Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında milattan sonra 8-9. yüzyıla ait yeni surlar bulundu.

Kaunos Antik Kenti'ni 40 bin kişi ziyaret etti!

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Muğla'daki Kaunos Antik Kenti, bu yıl 40 bin ziyaretçiyi ağırladı Kente, Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesi'nden hareket eden tur tekneleriyle yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra ulaşılabiliyor.

Rhodiapolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sona erdi!

Antalya'nın Kumluca ilçesinde 2006'da kazı çalışmalarına başlanılan Rhodiapolis Antik Kenti'nde, bu yıl tekrar başlayan kazı çalışmaları sona erdi.

Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışması yürütülüyor!

Yatağan'da "gladyatörler kenti" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde birçok bölgede kazı çalışması yürütülüyor. Antik kentteki spor okulu (Gymnasion) ve Batı Caddesi'nde ortaya çıkarılan 2 bin yıllık sütunlar vinç yardımıyla ayağa kaldırıldı.

Muğla Kaunos Antik Kenti'nin tanıtımına önem verilecek!

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da "Kbid" olan Kaunos Antik Kentinin tanıtımına önem verilecek.Kaunos Antik Kenti bölgenin önemli turizm noktalarından olma özelliği taşıyor.

Düzde Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları bitti!

Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki tiyatroda yeni sezon kazı çalışmaları tamamlandı. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon çalışmaların yaklaşık 30 kişilik ekiple 36 gün sürdüğünü söyledi.

Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazılar tamamlandı!

Karadeniz 'in "Efes"i diye tabir edilen, 1. yüzyılda inşa edildiği belirtilen Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki tiyatroda bu yılki kazı çalışmaları tamamlandı.

Lyrboton Kome Antik Kenti restore edilecek!

Kepez'in turizmden pay almasını sağlayacak en önemli yatırımlarından biri olan Lyrboton Kome Antik Kenti, önümüzdeki günlerde başlatılacak restorasyon çalışmasıyla ihya edilecek.

Kepez Lyrboton Kome Antik Kenti'nde kazılar başlıyor!

Kepez'in turizmden pay almasını sağlayacak Lyrboton Kome Antik Kenti'nde kazı çalışması için gereken ruhsat alındı. Lyrboton Kome Antik Kenti yaşayan bir arkeoparka dönüştürülecek.

Antalya'daki Patara Tak’ı restore ediliyor!

ANTALYA’nın Kaş İlçesi yakınlarındaki Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik Kenti’nin simgesi olan Patara Tak’ı restore ediliyor. Patara Tak’ı, kent yerleşimine girişi belirleyen, kentin onurlandırma anıtı olarak biliniyor.

Antalya Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı.Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında heyet başkanlığı, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel tarafından yürütülecek.

Patara Antik Kenti kazıları devam ediyor Haberi

Patara Antik Kenti kazıları devam ediyor

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen Patara Antik Kenti'ndeki kazılarda, Likya tarihine ışık tutacak 2 yeni eser ortaya çıkarıldı. M.Ö. 3 bin yılına ait olduğu belirlenen taş eserin, bugüne kadar yapılan kazılarda bir benzerinin daha olmadığı kaydedildi. Türünün tek örneği olan taş figürün, Erken Tunç Çağı'nın, Anadolu'nun iç kültürleriyle bağlantısını ortaya koyduğu vurgulandı.


M.Ö. 7 BİN YILINA AİT


Kazılarda ortaya çıkarılan diğer figür ise Patara Limanı'nın antik çağlardaki önemine işaret eden pişmiş topraktan yapılmış bir heykelcik. Doğu Akdeniz kökenli ve M.Ö. 7 bin yılına ait heykelde, tanrıça Astarte (bereket ve verimlilik tanrıçası) betimleniyor. Patara Astarte'si, genel hatlarıyla İyon Uygarlığı'nın sanatsal özelliklerini içermesine karşın, Kıbrıs seramikleriyle bir arada bulundu.


LİKYA TARİHİ YENİDEN YAZILACAK


Kazı başkanı...