06 / 05 / 2024

payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Bir belde belediyesi iken Anadolu'nun en önemli kültür hazinelerinden Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ni restore eden Payas Belediyesi, emeğinin karşılığını, en büyük ödülleri toplayarak aldı..

Lüleburgaz Sıbyan Mektebi'nin tarih müzesi olması için öneri!

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, 1570 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nde bulunan Sıbyan Mektebi'nin tarih müze olması için öneride bulundu.

Sıbyan Mektebi'nde restorasyon çalışmaları başladı!

1570'de Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki Sıbyan Mektebi restore ediliyor.

Sokullu Mehmet Paşa Camii yeniden açıldı!

Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1578 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Camii restore edilerek yeniden hizmete açıldı.

Çankaya Cahit Sıtkı Tarancı Parkı açılıyor!

Cumhuriyet dönemi şiirinin büyük üstadlarından Cahit Sıtkı Tarancı’nın adını yaşatmak için geri sayım başladı. Çankaya Belediyesi, Sokullu Mehmet Paşa Caddesi üzerinde yapılan yeni parkına Cahit Sıtkı Tarancı ismini veriyor.

Hatay Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi göz kamaştırıyor!

Anadolu’da yapılan ilk cami Habib-i Neccar ve dünyadaki ilk mağara kilisesi olan ST. Pierre'e ev sahipliği yapan medeniyetler şehri Hatay, 442 yıldır topraklarında bulundurduğu tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile de göz kamaştırıyor.

Durmaz Otelcilik Turizm İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Durmaz Otelcilik Turizm İnşaat Ticaret Limited Şirketi, Erol Durmaz tarafından 300 bin TL sermaye ile 4 Nisan'da Beylikdüzü, Cumhuriyet Mahallesi, Sokullu Mehmet Paşa Sokak'ta kuruldu.

Mimart Yapı Denetim Limited Şirketi kuruldu!

Mimart Yapı Denetim Limited Şirketi, Resul Arslan tarafından 10 bin TL sermaye ile 26 Ekim 'de İstanbul, Arnavutköy, İslambey Mahallesi, Sokullu Mehmet Caddesi 'nde kuruldu.

1985 yılında Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş!

1985 yılında Mimar Sinan'ın Kurşunlu Kervansarayı, kaderine terk edilmiş. Büyükçekmece'de Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan kervansaray ilgisizlikten harabeye dönmüş. Kaderine terk edilen kervansarayın tavanı dahi çökmüş.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi restore edildi!

Bir belde belediyesi iken Anadolu'nun en önemli kültür hazinelerinden Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ni restore eden Payas Belediyesi, emeğinin karşılığını, en büyük ödülleri toplayarak aldı..

Efsan Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Efsan Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Cengiz Efil tarafından 10 bin TL'lik sermaye ile 22 Ağustos'ta Büyükçekmece, Celaliye Mahallesi, Sokullu Mehmet Paşa Caddesi'nde kuruldu.

Cami avlusundaki bankamatik tepki üzerine kaldırıldı!

Ankara Sokullu Mehmet Paşa Camii avlusuna kurulan ve tartışmalara neden olan banka ATM'si kaldırıldı.Bekir Bozdağ’ın kaldırılacağını söylediği bankamatik, cami cemaatinden gelen tepki üzerine kendi istekleri doğrultusunda kaldırıldı....

Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin avlusuna kurulan bankamatik tartışma yarattı!

Ankara'daki Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin avlusuna kurulan bankamatik cemaati ikiye böldü. Kimi, "Faiz haram, bankanın camide ne işi var" derken, kimi de "Caminin selameti önemli, gelir camiye kalıyor" dedi.

İller Bankası Sokollu Mehmet Paşa Menzil Külliyesi'ni restore ettiriyor!

İller Bankası, Hatay'ın Payas ilçesindeki Sokollu Mehmet Paşa Menzil Külliyesinin restorasyonu için 6 milyon TL kredi sağladı. Külliyenin, restorasyon çalışması önümüzdeki ay tamamlanarak hizmete girecek...

payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Haberi

payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Osmanlı döneminin önemli konaklama merkezlerinden biri olan Payas'ta Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, tarihin yıkıcı etkisinden, belediyenin müdahalesiyle kurtuldu. Henüz bir belde belediyesi iken ecdadın mirasını ayağa kaldırmak için girişimlerde bulunan Payas Belediyesi, başkan Bekir Altan'ın kararlı ve inatçı tutumu sayesinde tarihi külliyeyi restore ettirdi. Küçük adımlarla büyük iş başardıklarını söyleyen Altan, "Büyük fedakarlık yaptık ama değdi. Ecdadın bize emanet ettiği bu mirası gelecek nesillere daha iyi şartlarda bırakmalıydık. Bunu başardık" dedi. 


"YAPAMAZSINIZ DEDİLER" 

Bir belde olan Payas'ta 1999 yılındaki seçimden önce vatandaşlarla görüşürken külliye konusunda hazırlıksız yakalandığını itiraf eden Başkan Bekir Altan, Restorasyon hikayesini şöyle anlattı: "Halk toplantılarında vatandaşın biri sordu: 'Ya hocam siz seçilirseniz bu külliyeyi ne yapacaksınız?' Allah var, hiçbir hazırlığım yoktu....