27 / 11 / 2024

paylı mülkiyetten paydaşın çıkarılması

paylı mülkiyetten paydaşın çıkarılması

Paylı mülkiyetten paydaş hangi durumlarda paydaşlıktan çıkarılıyor? Merak ediyorsanız, sorunuzun yanıtı için Türk Medeni Kanunun 696. maddede yer alıyor. İşte Kanun kapsamındaki paydaşın çıkarılması hükümleri...

Paydaşlar arasında mülk satışının şartları! 

Tapu işlemleri ve miras paylaşımında yapılan değişikliklerin ardından, paydaşlar arasında mülk satışı ile ilgili detaylar merak konusu oldu. İşte paydaşlar arasında mülk satışının şartları...

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil

Paylı mülkiyette gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını kaleme aldı.

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl dönüştürülür?

Gayrimenkullerde birden fazla sahip bulunması halinde mülkiyet türü elbirliği veya paylı mülkiyet olabiliyor. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl dönüştürülür?

Elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi!

Medeni Kanun gereğince elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş mümkün olabiliyor. Peki, elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş nasıl olur? İşte elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi örneği..

Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Paylı mülkiyetin devam ettirme yükümlülüğü yoksa, malın paylaşılması istenebiliyor. Bunun için izale-i şuyu davasının açılması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Paylı mülkiyet hisse satışı!

Paydaşların paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. İşte, paylı mülkiyet hisse satışı!

Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Paylı mülkiyet, birden fazla kişinin bir eşyanın tamamında paylı olarak bu malları veya malı maddi olarak paylaşmaksızın malik olunmasına deniyor. İşte, paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Paylı mülkiyet dava dilekçesi!

Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. İşte, paylı mülkiyet dava dilekçesi!

Paylı mülkiyet nasıl sona erer?

Birden fazla kişinin bir gayrimenkulün tamamına paylı olarak, bu malı maddi olarak paylaşmadan malik olmalarına, paylı mülkiyet deniyor. Peki, paylı mülkiyet nasıl sona erer?

Paylı mülkiyet nasıl sona erer?

Birden fazla kişinin bir gayrimenkulün tamamına paylı olarak, bu malı maddi olarak paylaşmadan malik olmalarına, paylı mülkiyet deniyor. Peki, paylı mülkiyet nasıl sona erer?

Paydaşın ölümü halinde ortaklık nasıl giderilir?

Bir taşınmaza bir kişi sahip olabileceği gibi birden fazla kişi de taşınmazın maliki olabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi için, ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki, paydaşın ölmesi halinde ortaklık nasıl giderilir?

Paylı mülkiyetin kiraya verilmesi!

Paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz malın kiraya verilmesi konusunda paydaşlar fikir ayrılığına düşebiliyor. Peki, paylı mülkiyetin kiraya verilmesi için tüm paydaşların onayı gerekir mi?

paylı mülkiyetten paydaşın çıkarılması Haberi

paylı mülkiyetten paydaşın çıkarılması

Paydaşın çıkarılması!

Birden çok kimsenin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu mülkiyet çeşidine, paylı mülkiyet deniyor. Paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma hususu ile ilgili hükümler Medeni Kanunda 696. maddede yer alıyor.


Paydaşlıktan çıkarma

a. Paydaşın çıkarılması

Madde 696- Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir.


Davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır.


Hâkim, çıkarma istemini haklı gördüğü takdirde, çıkarılacak paydaşın payını karşılayacak kısmı maldan ayırmaya olanak varsa, bu ayırmayı yaparak ayrılan parçanın paylı mülkiyetten çıkarılana özgülenmesine karar verir.


Aynen...