03 / 05 / 2024

Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Paylı mülkiyet, birden fazla kişinin bir eşyanın tamamında paylı olarak bu malları veya malı maddi olarak paylaşmaksızın malik olunmasına deniyor. İşte, paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!



Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Birden fazla kişinin bir eşyanın tamamında paylı olarak bu malları veya malı maddi olarak paylaşmaksızın malik olunması durumuna paylı mülkiyet deniyor.


Paylı mülkiyette her paydaş kendi hissesi üzerinde dilediği gibi tasarrufi işlemlerde bulunabiliyor.  Paylı mülkiyetten doğan veya paylı malı ilgilendiren yönetim giderleri, vergiler ve diğer yükümlülükler, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paydaşlar tarafından karşılanması gerekiyor. 

 

Paydaş istediğinde payını kısmen veya bütün halinde başkasına devredebilme hakkına sahip olarak karşımıza çıkıyor. 


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılıyor.  Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor. 


Paydaşlıktan Çıkarma...

Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. (TMK m. 696/1)


Paylı mülkiyet dava dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön