03 / 05 / 2024

Paylı mülkiyette paydaşların payları üzerindeki hakları!

Paylı mülkiyette paydaşların payları üzerindeki hakları!

Paylı mülkiyette paydaşların payları üzerindeki hakları nelerdir? Paydaş kişiler payları üzerinde neler yapabilir? Paydaşların yükümlülükleri nelerdir? sorularının cevapları detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..



Paylı mülkiyet konusu


Paylı mülkiyet; birden fazla kişinin bir eşyanın tamamına paylı olarak, bu malı maddi olarak paylaşmadan malik olmalarına deniyor. Bu mülkiyete tabi şey bir bütün olarak tek bir mülkiyet konusu altına giriyor. Paylı mülkiyet ilişkisi ya bir hukuki işlemle ya da bir idari işlemle veyahut kanundan kaynaklanan nedenle tesis edilmiş olabiliyor.


Paylı mülkiyette paydaşların payları üzerindeki hakları


- Paydaş istediğinde payını kısmen veya bütün halinde başkasına devredebiliyor. Bu aynı zamanda paylı mülkiyeti, elbirliği mülkiyetinden ayıran özelliklerden biridir. Medeni Kanunumuz sadece diğer paydaşlara, payın satılması durumunda önalım hakkı vermiştir.


- Paydaş payını rehin edebilir. Taşınmaz söz konusuysa ipotek kurar. Kişinin borcu için de rehin kurulması mümkündür.


- Paydaş payı üzerinde başkası adına ‘‘intifa hakkı’’ kurabilir. Ancak bu hak tüm eşya üzerinde kurulmaz, sadece o paydaşın payı üzerine kurulur. Ayrıca intifa hakkı sahibi hakkın özüne dokunamaz. Mesela intifa hakkı sahibi payını başkasına devredemez, rehin hakkı kuramaz, intifa hakkı kuramaz.


- Paydaş payı üzerinde ‘‘taşınmaz yükü’’ kurabiliyor.



Paydaşların yükümlülükleri nelerdir?



* Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek,


* Eşyayı bir zarar tehlikesinden veya zararın artmasından korumak için derhâl alınması gereken önlemleri bütün paydaşlar hesabına almak.


* Paylı mülkiyetten doğan veya paylı malı ilgilendiren yönetim giderleri, vergiler ve diğer yükümlülükler, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paydaşlar tarafından payları oranında karşılanır. Payına düşenden fazlasını ödemiş bulunan paydaş, diğerlerine payları oranında rücu edebilir (Medeni Kanun m.694).


* Paylı mülkiyette, paydaşlardan her biri, kendi payı üzerinde dilediği gibi tasarruf hakkına sahiptir. Ancak satış anında, diğer paydaşların  önalım (şufa) hakları saklıdır.



Paylı mülkiyet nasıl kurulur?

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!

Mülkiyet hakkının türleri!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön