23 / 12 / 2024

İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası!

İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası!

İştirak halinde mülkiyette ortakların belli bir hisse payı olmazken; müşterek mülkiyette paydaşların belirli oranlarda payları bulunuyor. Peki, iştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası nasıl açılır?



İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası!

İştirak halinde mülkiyette, ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor. Müşterek mülkiyette ise birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları durumu olarak tanımlanıyor.


Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı üzere iştirak halinde mülkiyette ortakların belli bir hisse payı olmazken; müşterek mülkiyette paydaşların belirli oranlarda payları bulunuyor.


Bu nedenle iştirak halinde mülkiyette ortaklar tek başına satış yapamazken, müşterek mülkiyette paydaşlar payını satabilme hakkına sahip oluyor. Ortakların da hisselerini satabilmeleri için ortaklık türünü müşterek mülkiyete dönüştürmeleri gerekiyor. Peki, iştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete nasıl çevrilir?


İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası açılarak, mülkiyet türü değiştirilebiliyor. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor.


MADDE 644.- 

Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.


Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.


Terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.


İştirak halinde mülkiyet satılabilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön