12 / 05 / 2024

ruhsatlı yapı

ruhsatlı yapı

2015 yılı Ocak-Haziran döneminde ruhsat verilen yapıların yüzölçümü yüzde 28.4 azaldı. Kullanma izin belgesi alan bina sayısı yüzde 26.8 geriledi. İşte son veriler...

Depremde ruhsatlı binalardaki yıkım yapım ve denetim hatalarını işaret ediyor! 

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, imarlı bölgelerdeki ruhsatlı binalarda meydana gelen yıkımların, yapım ve ruhsatlandırma aşamalarında hataları işaret ettiğini dile getirdi. İşte ayrıntılar...

Tunç Soyer: İzmir'de tahribat ruhsatlı yapılarda!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binaların tamamının 99 yılından önce ruhsat almış yapılar olduğunu, yapılan tespitlerde binaların yapımında deniz kumu kullanıldığı ve demir donatı alanlarının zayıflıklarının belirlendiğini söyledi.

İlyas Terzi'den Ayvacık'ta kaçak yapı inşaatı!

Çanakkale Bağımsız Belediye Başkan Adayı İlyas Terzi'nin Ayvacık'ta devasa bir kaçak yapı yaptırdığı iddia edildi.Terzi "Yapı imar affından faydalandım ve ruhsatlı" sözleriyle kendini savundu.

Çankırı'da yapı ruhsatlı daire sayısı yüzde 37,1 arttı!

TÜİK Başkanlığı, Ocak-Haziran 2017 dönemi yapı izin istatistiklerini açıkladı. TÜİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre; Çankırı'da yapı ruhsatı verilen daire sayısı yuzde 37,1 artıs gösterdiği kaydedildi.

Batman Sason’da izinsiz yapılara geçit yok!

Batman Sason’da sağlıklı çağdaş kentler oluşturulabilmesi, planlı ve ruhsatlı yapılaşma için denetimler yapıldı. İlçede depreme dayanıklı yapılaşma amaçlanıyor.

Kırsaldaki ruhsatlı yapı sorunu nasıl çözülecek?

Olay Bursa Gazetesi köşe yazarlarından İhsan Aydın bugün köşesinde "Kırsaldaki ruhsatlı yapı sorunu nasıl çözülecek?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..

Uzun Çarşı Yenileme Projesi'nde 3 katlı ruhsatlı yapılara dokunulmayacak!

Büyükşehir Meclis Toplantısı sonrası gazetemize konuşan Başkan Toçoğlu, Uzun Çarşı Yenileme Projesi’nde yer alan ruhsatlı 3 katlı binaların akıbetine dönük çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İnşaat bittikten sonra ne yapılır?

Ruhsatlı bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra yapının kullanılabilmesi bazı izinlerin alınması gerekiyor. Peki, inşaat bittikten sonra ne yapılır? İnşaat bittikten sonra hangi izinler alınır?

Yapı kullanma izni almak için ne gerekli?

Bir arsa üzerinde ruhsatlı olarak inşa edilen ve inşaat çalışmaları sona eren binada yapı kullanma izni alınmadan, yasal olarak oturuma izin verilmiyor. Peki, binaya yapı kullanma izni almak için ne gerekli?

Yılın ilk yarısında yapı ruhsatlı bina sayısı azaldı!

Yılın ilk yarısında yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 27.4, yüzölçümü yüzde 28.4, değeri yüzde 22.9, daire sayısı yüzde 27.7 azaldı.

Yapı kullanma iznini kim verir?

Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için alınıyor. Peki, bu izin nasıl alınır? Yapı kullanma iznini kim verir?

Bina yaşı nereden öğrenilir?

Ruhsatlı yapılar için, ruhsatın alındığı gün, ruhsatsız yapılar içinse kaçak raporunun yazıldığı gün baza alınarak hesaplanan bina yaşı nereden öğrenilir? Bina yaşı öğrenmek için gerekenler neler?

Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgileri ve tapu kaydı gibi bilgilerin yer aldığı belgeye yapı kullanma izni belgesi deniyor. Peki, Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

ruhsatlı yapı Haberi

ruhsatlı yapı

Yılın ilk yarısı inşaat sektörü için iyi geçmedi. 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde ruhsat verilen yapıların yüzölçümü yüzde 28.4 azaldı.


2015 yılı Ocak-Haziran döneminde ruhsat verilen yapıların yüzölçümü yüzde 28.4, yapı kullanma izin belgesi verilenlerin yüzölçümü ise yüzde 19.4 azaldı. Aynı dönemde yapı ruhsatı alan binaların değeri yüzde 22.9, kullanma izin belgesi verilen binaların değeri ise yüzde 13.8 geriledi. 


2015 yılının ilk yarısı birçok sektörde olduğu gibi inşaatta da çok parlak geçmedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı Ocak-Haziran dönemine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. 


Bu dönemde yapı ruhsatı verilen bina sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27.4 azalarak 58 bin 388'e geriledi. Bunların yüzölçümü yüzde 28.4'lük azalışla 89 milyon 599 bin metrekareye, daire sayısı da yüzde 27.7 gerilemeyle 423 bin 360'a...