19 / 05 / 2024

Safi değer artışının belirlenmesi

Safi değer artışının belirlenmesi

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanç "Safi değer artışı" olarak tanımlanıyor. Peki, safi değer artışı nasıl tespit ediliyor? İşte safi değer artışının tespiti ile ilgili esaslar...

Sayfiye yerlerindeki konutların değer artışı yavaşlayacak!

Pandemi nedeniyle sayfiye yerlerde konutların tercih edilmesi ile beraber konut fiyatları tavan yapmıştı. Normalleşme ile beraber bu bölgelerdeki evlerin değer artışı yavaşlayacak.

Konutta değer artışı devam edecek!

Son zamanlarda konut stokunun azalması ile beraber konut fiyatları tavan yaptı. Uzmanlar konutlardaki değer artışın devam edeceğini düşünüyor. 

Reysaş Taşımacılık'ın arazi, arsa ve binalarının değer artışı 300 milyon TL!

Reysaş Taşımacılık ve Lojistik'in Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS)'ye göre hazırlanan konsolide finansal tablolarında,  gerçeğe uygun değerleri ile yansıtılmasına ilişkin arazi, arsa ve binaların değerlemeleri sonuçlandı. Değer artışı yaklaşık 300 milyon TL olacak. 

5 maddede değer artış paylarının tamamı devlete mi ödenecek?

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Kevser Turan "5 maddede değer artış paylarının tamamı devlete mi ödenecek sorusunun yanıtını kaleme aldı. İşte detaylar..

Kira ve değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren vergi dönemi yarın başlıyor. Kira ve değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz ile 31 Temmuz arasında alınacak.

Kira ve değer artış kazancı vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren vergi dönemi 3 gün sonra başlıyor. Kira ve değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri 35 Temmuz'a kadar yapılabilecek.

Değer artış kazancı vergisi beyannamesi için son gün!

193 Sayılı GVK’da yer alan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak belirtiliyor. Değer artış kazancı elde edenlerin vergi ödemeleri gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi beyannamesi için son gün..

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün 25 Mart! 

Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergi sorumluluklar arasında bulunuyor. Vergi mükelleflerinin vergi ödemeden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart... 

Değer artış vergisi beyanı için son gün bugün!

Gayrimenkullerin satılması halinde elde edilen gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Değer artış vergisi beyanı için son gün bugün...

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti son günü 2018!

2018 yılı vergi takvimine göre gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz 2018 itibari ile başlıyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti son günü 2018 ne zaman?

Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti son günü 2018!

5 sene içinde elden çıkarılan gayrimenkuller için vergi ödemesi yapılıyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 1. taksiti son günü 2018 ne zaman?

Değer artış kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içinde elden çıkarılması halinde vergi ödemesi yapılıyor. Peki, değer artış kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor?

Değer artış kazancı vergisi 2. taksitinde son 4 gün!

1 Temmuz'da başlayan değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemeleri 31 Temmuz'da sona eriyor. Buna göre değer artış kazancı vergisi 2. taksitinde son 4 gün kaldı..

Safi değer artışının belirlenmesi Haberi

Safi değer artışının belirlenmesi

Safi değer artışının tespiti!

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanç "Safi değer artışı" olarak tanımlanıyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.


Safi değer artışı nasıl tespit edilir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, 

- Ödenen vergi ve harçlar. 



Yukarıda belirtilen maliyet bedelinin tespit edilemediği durumlarda maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki...