29 / 04 / 2024

Sayfiye yerlerindeki konutların değer artışı yavaşlayacak!

Sayfiye yerlerindeki konutların değer artışı yavaşlayacak!

Pandemi nedeniyle sayfiye yerlerde konutların tercih edilmesi ile beraber konut fiyatları tavan yapmıştı. Normalleşme ile beraber bu bölgelerdeki evlerin değer artışı yavaşlayacak.



Türkiye'nin son zamanlarda en hareketli sektörlerinden biri olan konut sektörü, pandemi dönemindeki durgunluğu düzenlenen kampanyalarla aşmış ve tarihi rekorlar kırmıştı. Ekonomist'te yer alan habere göre; bu sene konut kredisi faiz oranlarının artması konut arzının talebin altına düşmesi gibi nedenlerle yüksek fiyat baskısı altında bir yıl geçiriyor. İnşaat maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarındaki artışı beraberinde getirirken, konut üreticileri artan inşaat maliyetleri nedeniyle yeni konut üretimini askıya alınmış durumda.


Maliyetler sebebiyle sektörde boykotlar meydana gelirken insanların talebini karşılayacak konut bulmak zorlaştı. Bu durum da kiraların zirve yapmasına neden oluyor. Böyle bir dönemde yüksek konut kredisi faizleri, alımları peşin ve senetli alternatiflere yönlendirdi. Tüm bu gelişmelere rağmen bu yılın ilk yarısında toplam 553 bin adet, Ocak-Ağustos döneminde 802 bin adet konut satıldı.

Sayfiye yerlerindeki konutların değer artışı yavaşlayacak!


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, ilk altı ayda 552 bin 810 adet olarak gerçekleşen konut satışıyla ortalama satış adetlerinin yakalandığını söylüyor.

Yazlık konutların pandemide yaz-kış kullanılır hale gelmesiyle değerlerinin beklenenden çok hızlı yükseldiğini dikkat çeken Maya, Ege ve Akdeniz'deki yazlık konutlara olan talebin ve değer artışının aynı hızla devam etmeyeceğini vurguluyor.

Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 azalışla 802 bin olurken ipotekli konut satışı yüzde 67,9 düşüşle 152 bin 96, diğer satış türleri ise yüzde 17,9 artışla 650 bin oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar yüzde 23,5 azalışla 243 bin 189, ikinci el konut satışları yüzde nel Maya 20,9 azalışla 559 bin olarak kaydedildi.

Müsilaj sayfiyelerdeki konut fiyatlarını nasıl etkiledi?


Geri Dön