19 / 05 / 2024

sait hali paşa

sait hali paşa

Sadrazam torunu Sait Halim Paşa'nın yalısı, günümüzdeki en değerli yapılardan biri... Yıllarca kumarhane olarak işletilen bu özel mülke, 'Türkler' alınmadı... Birçok yabancı, yalıda büyük paralar kaybetti

Sait Halim Paşa yalısı nerede? Bihter filminin galasının yapıldığı yalının adresi!

Bugün yayına giren "Bihter" filminin galası, Sait Halim Paşa Yalısı’nda ünlü isimlerin katılımıyla yapıldı. Galanın ardından binlerce kişi Sait Halim Paşa yalısı ile ilgili araştırma yapmaya başladı.

Six Senses, Kocataş Yalısı ve Sait Paşa Yalısı’na yeniden hayat verdi!

Six Senses, Sarıyer’de yer alan 19. yüzyıldan kalma Kocataş Yalısı ve Sait Paşa Yalısı’na yeniden hayat vererek kapılarını açtı...

Sait Halim Paşa davası sil baştan!

Yargıtay, 2006 yılında Rus gemisinin çarptığı Yeniköy’de bulunan Sait Halim Paşa yalısı davasını bilirkişi raporlarında çelişkiler olduğu nedeniyle bozdu.

Mesih Paşa Sarnıcı 35 yıllığına kiraya veriliyor!

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Fatih'e bağlı Sait Efendi Sokak'ta yer alan Mesih Paşa Vakfı'na ait sarnıç restorasyon veya onarım karşılığı kiralanıyor..

Bahçelievler Siyavuşpaşa Kasrı için restorasyon talebi!

2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Bahçelievler Belediyesi'ne kütüphane olarak tahsis edilen tarihî Siyavuşpaşa Kasrı'nın bakımsız hali yürek burkuyor. 2009'da restore edileceği açıklanan 444 yıllık yapı için restorasyon bekleniyor...

1995 yılında Sait Halim Paşa Yalısı büyük hasar görmüş!

1995 yılında Yeniköy sahilindeki tarihi Sait Halim Paşa Yalısı'nda çıkan yangında, çatı tamamen, bazı odalar ve dış duvarlar kısmen yanmış. Yakıldığı iddia edilen yalıda 300 milyar liralık zarar meydana gelmiş.

1984 yılında Sait Halim Paşa Yalısı restore edilmiş!

1984 yılında Sait Halim Paşa Yalısı'nın restoresi tamamlanmış. TAÇ Vakfı tarafından restoresi yapılan yalıya 185 milyon lira harcanmış. Tarihi yalı, milletlerarası seminerlerde veya toplantılarda kullanılacakmış.

1969 yılında Türkiye'nin ilk yasal kumarhanesi Sait Halim Paşa Yalısı'nda açılmış!

1969 yılında Türkiye'nin ilk yasal kumarhanesi Sait Halim Paşa Yalısı'nda açılmış. İstanbul Talih Oyunları Limited Şirketi adlı bir şirketin işlettiği, Casino D'İstanbul isimli kumarhaneye sadece yabancı turistler girebiliyormuş.

1963 yılında Sait Halim Paşa Yalısı kumarhane olacakmış!

1963 yılında, Alman otel ve kumarhane Kralı Willi Rayt, Yeniköy'deki Sait Halim Paşa Yalısı'nı kumarhane olarak işletmek üzere, Turizm Bankası ile anlaşmaya varmış. Kumarhane, Ortadoğu'nun en modern kumarhanesi olacakmış.

Hüseyin Avni Paşa Köşkü çıkan yangında küle döndü!

Üsküdar'daki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü çıkan yangında tamamen küle döndü Üsküdar Sultantepe Mahallesi'nde bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde önceki gün saat 16.30 sıralarında yangın çıktı...

Tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü yandı!

Üsküdar'daki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü çıkan yangında tamamen küle döndü Üsküdar Sultantepe Mahallesi'nde bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde önceki gün saat 16.30 sıralarında yangın çıktı.

Bursa Demirtaşpaşa'ya park ve meydan inşa ediliyor!

Sosyal yaşam alanlarının neredeyse hiç bulunmadığı mahallelerde, kamulaştırmalar sonucu elde edilen alanlara park ve meydan yapma çalışmalarını sürdüren Osmangazi Belediyesi, Demirtaşpaşa Mahallesi'ne de yepyeni bir park ve meydan kazandırıyor.

Hüseyin Avni Paşa Köşkü kül oldu!

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde yangın çıktı. Yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti. Yangın sonucu tarihi köşk kül oldu. Söz konusu köşkü 2009 yılında TMSF'den işadamı Mehmet Cengiz satın almıştı...

sait hali paşa Haberi

sait hali paşa

Yeniköy'ün en seçkin yapılarından biri de kuşkusuz Sait Halim Paşa Yalısı... Sait Halim Paşa, Sultan Abdülhamid'in sadrazamının torunuydu. Belirli bir muhalefet grubunun gizli üyesiydi ve yalı sık sık casus arayan hükümet kuvvetlerince basılırdı. Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine neden olan antlaşmayı imzalamasıyla tanınan ve daha sonra bir suikaste kurban giden Sait Halim Paşa'ya ait, neo-klasik tarzdaki yalının içi bir yangında mahvoldu. Yalının tespit edilen ilk sahipleri Düzoğulları Ailesi. Bilindiği kadarıyla Düzoğullları'ndan kalan yalıyı Aristarhis Ailesi tamamen yıktırdı ve tahmini 1863 yılında yeniden inşa ettirdi. Yalı, 1876 yılında Prens Abdülhalim Paşa'nın mülkiyetine geçti. Ancak o dönemde yalının harap halde olması ve de istenilen büyüklükte olmaması nedeni ile Çanakkaleli mimar-kalfa Petraki Adamandidis'e bugünkü biçimiyle yeniden yaptırıldı. 


KUMARBAZLARIN MERKEZİ 

Abdülhalim Paşa'nın 1890 yılında vefatı...