27 / 04 / 2024

saklı pay oranı nedir

saklı pay oranı nedir

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Asgari ücrette oran değişti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan refah payı talimatı geldi!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrete zam için kritik viraja girildi. Asgari ücret zammında oran değişirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da refah payı talimatı geldi...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emekliye refah payı gelişmesi!

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği enflasyon rakamı beli oldu. 6 aylık enflasyon rakamları ile beraber refah payı öncesi zam oranı netleşti. Emekli aylıkları refah payı ilave edilmesinin ardından hesaplamalar güncellenecek. Peki, emekliye refah payı verilecek mi? İşte detaylar...

Yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?

Haziran ayı enflasyon verisi bugün belli oldu. Bu kapsamda emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı netleşti. Peki, yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir? İşte detaylar...

Yenilenebilir enerjinin payı artıyor! Güneş ve rüzgar elektrik üretiminde nükleeri geçti!

Enerji Enstitüsü’nün raporuna göre yenilenebilir enerjinin payı tüm dünyada güçlü biçimde artmaya devam ediyor. Solar kaynaklı enerji üretimi geçen yıl yüzde 25, rüzgar kaynaklı üretim yüzde 13 oranında artış gösterdi.

Memurlara yüzde 60 oranında refah payı geliyor! Emekliler de bu paydan faydalanacak mı?

Haziran enflasyonu yüzde 1-2 çıkarsa memur emeklilerine yüzde 14-15, diğerlerine yüzde 16-17 zam yapılacak. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması için yüzde 60 oranında refah payı zammı yapılacak olması ise emeklilerde beklenti yarattı.

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Hisseli tapular belirsiz bir tapu türü olarak görülebilir. Bu tapularda kimin ne kadar pay oranına sahip olduğu bilinir ama her malik aynı orana sahiptir. Peki “Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?” İşte detaylar!

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Refah payı ne değiştirecek? İşte son durum…

Emekli maaşlarına yapılacak zam 2023 Ocak ayı başında kesinleşecek. Temmuz zammı sonrası ilk 4 aylık enflasyon artış oranı da netleşti. Emekliler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan refah payı sinyali geldi. İşte son durum…

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya veto! Payını yüzde 7,5'e düşürdü

Avrupa Birliği (AB), enerjide Rusya'ya bağımlılık halinden amacı ile için aldığı tedbirler ile doğal gaz ithalatında Rusya'nın payını yüzde 40 oranından yüzde 7,5'e düşürdü. İşte detaylar…

Garanti BBVA Bankası'nın yeni sahibi bakın kim oldu! Türk bankacılık tarihinde bir ilk gerçekleşti

Türk bankacılık tarihinin en büyük hisse alımında sona gelindi. Garanti BBVA Bankası'nın büyük hissesi İspanyol BBVA'ya geçti. Geri alım ile birlikte bankanın fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 17'nin altına düştü. Bankanın hisseleri son 15 işlem gününde 15 TL civarında işlem gördü.

Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi miktarı neye göre belirlenir?

Emlak vergisi, kişi başına kayıtlı her bir mülk için ödeme için alınan tutardır. Mülkün birden fazla sahibi varsa, vergi her birinin payı oranında alınır. Vergilendirmenin amacı, mülkiyette edinilen gayrimenkuldür. Vergi, miktar ve değer sınırlaması olmaksızın her birim için ayrı ayrı hesaplanır.

Kalyon Holding'in İGA İstanbul Havalimanı’ndaki payı yüzde 55'e yükseliyor!

Kalyon Holding'in Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında yer alan İGA İstanbul Havalimanı’ndaki payı yüzde 55 oranına yükseliyor.

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

saklı pay oranı nedir Haberi

saklı pay oranı nedir

Mahfuz hisse oranları!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Saklı pay olarak da nitelendirilen mahfuz hisse ise miras hukukunun 506. madde hükmünde ifade ediliyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Mahfuz hisse miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Ölen kişi mirasını istediği kişiye bırakabiliyor. Bunun tek istisnası mahfuz hisse olarak biliniyor.Kısaca ölen kişi, mirasçısının mahfuz hissesini başkasına bırakamıyor. Vasiyetname yapılırken mirasçıların miras üzerindeki mahfuz hissesinin ayrılması gerekiyor. 


Mirasbırakan, mirasçıların mahfuz hisse almasını herhangi bir koşula bağlayamıyor. Bu bağlamda, mahfuz hisse üzerinde üçüncü bir şahıs lehine bir sınırlama veya koşul getirilemiyor.


Mahfuz hisse oranları...

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve...